Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Ταμεία: Προσδοκίες για "διπλές" ρυθμίσεις χρεών άνω του 1,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο

Στην ένταξη πάνω από 100.000 οφειλετών σε "διπλές" ρυθμίσεις χρεών ύψους πάνω από 1,5 δισ. ευρώ  ευελπιστούν τα Ταμεία τον ερχόμενο μήνα.



Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο προβλέπεται να "τρέξει" το δεύτερο μαζικό "κύμα" ρυθμίσεων ασφαλιστικών φορέων.

Το "κύμα" αυτό δεν θα περιλαμβάνει μόνο ρυθμίσεις των 120 δόσεων για ασφαλιστικές οφειλές που γεννήθηκαν έως και την 31η Δεκεμβρίου 2018, αλλά και ρυθμίσεις των 12 δόσεων για οφειλές που γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2019 έως και σήμερα, 30η Αυγούστου.

Και αυτό, γιατί όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές οι απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις (Μάιος-Ιούλιος 2019), οι θερινές διακοπές, αλλά και οι αλλαγές που πέρασε –τον τρέχοντα μήνα–  η νέα κυβέρνηση στις 120 δόσεις για τα Ταμεία (σ.σ. μείωση επιτοκίου)  και την εφορία απέτρεψαν πολύ μεγάλη μερίδα των οφειλετών των Ταμείων από το να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά ένα ποσοστό αυτών αθέτησαν τις καταβολές ακόμα και του 2019.

Καθώς τελείωσε πλέον η περίοδος των διακοπών, έκλεισαν νομοθετικές εκκρεμότητες της νέας κυβέρνησης σε σχέση με τις 120 δόσεις και φαίνεται να διαμορφώνεται ένα θετικό κλίμα στον επιχειρηματικό κόσμο –μετά την εκλογή της ΝΔ στην κυβέρνηση– οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως θα αντιστραφεί το "πάγωμα" των αιτήσεων για ένταξη στη νέα ρύθμιση το οποίο παρατηρήθηκε κατά τον μήνα που τελειώνει σήμερα.

Με άλλα λόγια, είναι καιρός πια να ενταχθούν όλοι εκείνοι οι οφειλέτες που ήταν προ 2 μηνών "έτοιμοι" να ενταχθούν, αλλά ανάμεναν μία καλύτερη "συγκυρία" σαν και αυτή που φαίνεται πλέον να υπάρχει, σημειώνουν τα ίδια στελέχη. Προς αυτήν την κατεύθυνση "πιέζει" πλέον ασφυκτικά και η προθεσμία της 30ης Σεπτεμβρίου, πέραν της οποίας δεν θα είναι δεχτές οι αιτήσεις για τις 120 δόσεις.

Εξάλλου, στο μεταξύ, έχουν ολοκληρωθεί  δύο σημαντικές τεχνικές διαδικασίες στον ΕΦΚΑ που διευκολύνουν ακόμα περισσότερο την ένταξη των οφειλετών στις 120 δόσεις:

*  Η μεταφορά όλων των ανείσπρακτων εισφορών των μη μισθωτών στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ)

* Η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων με την τελική εκκαθάριση των εισφορών του 2018

Έτσι, όποιος οφειλέτης το επιθυμεί, μπορεί να εντάξει αυτόματα όλες τις οφειλές του από το 2017 στις 120 δόσεις, αλλά και να αιτηθεί την ένταξη των τελικώς εκκαθαρισμένων οφειλών του για το 2018. Αν επαληθευθούν οι άτυπες προβλέψεις αρμόδιων στελεχών των Ταμείων για ένταξη άνω των 100.000 οφειλετών σε ρυθμίσεις έως το τέλος Σεπτεμβρίου, τότε στις 120 δόσεις θα έχουν ενταχθεί πάνω από 200.000 (καθώς 100.000 έχουν ενταχθεί ήδη), ενώ οι ρυθμισμένες οφειλές θα φτάσουν τα 3 δισ. ευρώ έναντι 1,5 δισ. ευρώ σήμερα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com