Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Πανελλήνιες 2019: Η κατάρρευση των βάσεων και το χαμένο κύρος των ελληνικών Πανεπιστημίων

Ιστορικές αλλαγές τόσο σε επίπεδο βάσεων, που στην συντριπτική πλειοψηφία τους υποχώρησαν σε χαμηλό ρεκόρ διαμορφώνοντας μια εικόνα σχε΄δον ελεύθερης εισόδου στα ελληνικά πανεπιστήμια, όσο και στις προτιμήσεις των μαθητών, που "γύρισαν την πλάτη" στις παραδοσιακά περιζήτητες σχολές και στράφηκαν στην "ασφάλεια"¨των στρατιωτικών σχολών, ανέδειξαν οι βάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που ανακοινώθηκαν. 



Η πιο αξιοσημείωτη εξέλιξη είναι πως για πρώτη φορά φέτος  1 στους 3 υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων κατάφερε να διασφαλίσει μια θέση στα ελληνικά Πανεπιστήμια με βαθμό κάτω από την βάση, σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα ο βαθμός εισαγωγής ήταν πιο κοντά στο 0 παρά στην βάση, ήτοι το 10! Η εξέλιξη αυτή εγείρει ερωτήματα και προβληματισμό τόσο για το επίπεδο των σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια όσο και για την βαρύτητα των πτυχίων και την πορεία των φοιτητών. Ανέδειξε δε τις στρεβλώσεις στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, οι οποίες φαίνεται να ενισχύθηκαν περαιτέρω από τις αποφάσεις του πρώην υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου για τα νέα τμήματα και την "πανεπιστημιοποίηση" των ΤΕΙ.

Η Ιατρική έχασε μετά από πολλά χρόνια το ορόσημο των 19.000 μορίων, κατάρρευση των βάσεων καταγράφηκε και στη Νομική και το Πολυτεχνείο, ενώ Φιλόλογοι δύνανται να σπουδάσουν πλέον μαθητές με βαθμό εισαγωγής γύρω στο 9 και Μαθηματικοί με βαθμό 7,5. Και ο πάτος είναι ακόμα πιο χαμηλά προσεγγίζοντας επικίνδυνα το σημείο 0, καθώς φοιτητές στις ελληνικές σχολές είναι φέτος και μαθητές που έσπασαν προς τα κάτω το "φράγμα" των 5.000 μορίων, έβγαλαν δηλαδή μέσο όρο κοντά στο 5 με άριστα το 20! Αντίθετα, στην κορυφή των προτιμήσεων των μαθητών αναδείχθηκαν οι στρατιωτικές σχολές, με πρώτο το Τμήμα Ψυχολογίας στην Στρατιωτική Σχολή, γεγονός που καταδεικνύει την έντονη ανάγκη για επαγγελματική αποκατάσταση στην Ελλάδα που εξέρχεται από μια δεκαετή κρίση.

Προβληματισμός στην κυβέρνηση – σκέψεις για επαναφορά της βάσης του 10

Έντονος είναι ο προβληματισμός στους κόλπους της κυβέρνησης από την άνευ προηγουμένου πτώση των βάσεων, ενώ άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει και ο διάλογος για την ανώτατη εκπαίδευση. Μάλιστα σε δηλώσεις της η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δεν έκρυψε τον προβληματισμό της προαναγγέλλοντας την επαναφορά της βάσης στο 10 για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια. Σχολιάζοντας τις χαμηλές βαθμολογίες, με τις οποίες εισήχθησαν μαθητές σε σχολές ΑΕΙ, τόνισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1 ότι η κυβέρνηση "έχει από καιρό πει ότι πρέπει να υπάρχει μια ελάχιστη βάση εισαγωγής που θα ορίζεται από την Πολιτεία και από εκεί και πέρα να μπορεί κάθε Πανεπιστήμιο να ορίζει, εάν θέλει, ακόμη υψηλότερη βάση". "Τα σημερινά αποτελέσματα πρέπει να μας προβληματίσουν, όπως έκανα εγώ όταν είδα σήμερα ότι μπαίνει στο Πανεπιστήμιο ένας μαθητής με βαθμολογία 0,8", είπε η Νίκη Κεραμέως, επισημαίνοντας ότι υπάρχει αδήριτη ανάγκη για αλλαγή, η οποία όμως, όπως τόνισε, θα γίνει μετά από ευρύ κοινωνικό διάλογο.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com