Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Τράπεζες: Προσκλητήριο στους οφειλέτες του "Νόμου Κατσέλη" για ρύθμιση δανείων τουλάχιστον 3 δισ.

Στόχο να επαναφέρουν σε ομαλή αποπληρωμή πριν από τα τέλη του έτους, τουλάχιστον το 1/3 των δανείων που εκκρεμούν στον νόμο Κατσέλη, έχουν οι τράπεζες. 



Πρόκειται για δάνεια τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ από τα 10 δισ. ευρώ που εκκρεμούν στον νόμο 3869/2010, τα οποία με τη ρύθμισή τους μέσω του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας (4605/2019) θα αποσυμφορήσουν σημαντικά τον όγκο των περίπου 100.000 εκκρεμών αιτήσεων στα δικαστήρια.

Η ενίσχυση της απήχησης και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του νέου νόμου αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για κυβέρνηση και τράπεζες, με τις τελευταίες να απευθύνουν ευρύ προσκλητήριο στους δανειολήπτες να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που παρέχει ο νέος νόμος. Στις 12 Αυγούστου, οι τράπεζες θα απευθύνουν τον Σεπτέμβριο μαζικό προσκλητήριο υποβολής αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ν. 4605 σε περίπου 100.000 δανειολήπτες. Προχθές, μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Θεόδωρος Καλαντώνης τόνισε ότι ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με την κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης, είναι μια μοναδική ευκαιρία για όσους θέλουν πραγματικά μια οριστική λύση για το δάνειό τους. Το συμφέρον των δανειοληπτών, είπε ο κ. Καλαντώνης, είναι να κινήσουν αμέσως τη διαδικασία, να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, να ενημερωθούν και να κάνουν αίτηση μέχρι το τέλος του έτους οπότε λήγει η ισχύς του νόμου.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ είχαν μπει μέχρι προχθές 79.800 χρήστες, με 17.000 από αυτούς να έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής αίτησης. Σε ώριμο στάδιο βρίσκονται 2.300 αιτήσεις, οι οποίες αναμένεται να "ξεμπλοκάρουν" άμεσα μετά την άρση της υποχρέωσης προσκόμισης του πιστοποιητικού βαρών από τα υποθηκοφυλακεία που ήταν το μόνο στοιχείο που δεν ανέσυρε αυτομάτως ηλεκτρονικά η πλατφόρμα. Η κυβέρνηση προχώρησε στο σημαντικό αυτό βήμα απλοποίησης των διαδικασιών για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προκειμένου χιλιάδες πολίτες να διευκολυνθούν και να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση για επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων μέσα από τη σχετική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Κάτι που πρέπει να προσέξουν, πάντως, όσοι δανειολήπτες είχαν διακόψει την υποβολή της αίτησής τους, αναμένοντας το πιστοποιητικό βαρών, είναι ότι θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία για το ύψος του χρέους τους πριν υποβάλουν την αίτηση για ρύθμιση της οφειλής τους.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, οι τράπεζες έδωσαν τις δύο πρώτες ευνοϊκές προτάσεις ρύθμισης, οι οποίες περιλαμβάνουν μακροχρόνια αποπληρωμή της οφειλής, σε 24 -25 έτη, με επιτόκιο 2% και επιδότηση της μηνιαίας δόσης από το κράτος κατά 40-50%. Το επόμενο βήμα για τους συγκεκριμένους δανειολήπτες είναι να εξετάσουν τις προτάσεις αυτές και να τις αποδεχθούν, υπογράφοντας τις σχετικές συμβάσεις, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Μετά θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση, οπότε θα ενεργοποιηθεί η σχετική ρύθμιση και ακολούθως θα ξεκινήσει η χορήγηση της κρατικής επιδότησης σε μηνιαία βάση.

Με βάση τα χρονοδιαγράμματα του ν. 4605, εφόσον ο οφειλέτης κριθεί επιλέξιμος, το μη εξυπηρετούμενο δάνειό του θα μπορεί μέσα σε δυόμιση μήνες να αρχίσει και πάλι να εξυπηρετείται. Η κοινοποίηση της οριστικής αίτησης στους πιστωτές θα εκκινεί τη διαδικασία χορήγησης ρύθμισης. Μέσα σε ένα μήνα από την κοινοποίηση της αίτησης στους πιστωτές, θα υπάρχει η πρόταση ρύθμισης από πιστωτή, καθώς και η πληροφορία για το εάν ο οφειλέτης δικαιούται συνεισφοράς του Δημοσίου. Στη συνέχεια, μέσα σε διάστημα ενός μηνός ο οφειλέτης θα πρέπει να δηλώσει ποιες προτάσεις ρύθμισης αποδέχεται και ποιες απορρίπτει.

Η αποδοχή της πρότασης ρύθμισης εκ μέρους του οφειλέτη, επέχει θέση ηλεκτρονικής υπογραφής του αναρτηθέντος σχεδίου σύμβασης. Οπότε, ξεκινάει το πλάνο αποπληρωμής της οφειλής και η προστασία της πρώτης κατοικίας, και ακολούθως η έναρξη καταβολής της επιδότησης της μηνιαίας δόσης από το Δημόσιο. Από την αποδοχή της πρότασης ρύθμισης μέχρι και την έναρξη καταβολής της συνεισφοράς του Δημοσίου θα μεσολαβούν 15 εργάσιμες ημέρες. 

Υπενθυμίζεται ότι το ύψος της κρατικής επιδότησης κινείται από 20% έως 50% ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και 30% ενιαία για τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com