Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Προχωρά η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ στα τιμολόγια ρεύματος

Μέσω ρύθμισης σε νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών θα γίνει το πρώτο βήμα για τις αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος, που σύμφωνα με τις προθέσεις της κυβέρνησης, δε θα οδηγούν σε αυξήσεις των τιμολογίων.



Η δύσκολη αυτή εξίσωση, αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα και θα περιλαμβάνει αύξηση των εσόδων της ΔΕΗ, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με τον ορκωτό κατά την κατάρτιση των αποτελεσμάτων εξαμήνου της επιχείρησης, αλλά και μειώσεις σε άλλες παραμέτρους των τιμολογίων όπως το ειδικό τέλος μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (ΕΤΜΕΑΡ).

Για να καταστεί εφικτός αυτός ο συμψηφισμός ωστόσο, θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, βάσει της οποίας η αρμοδιότητα για τον καθορισμό του ύψους του ειδικού τέλους θα περάσει στον Υπουργό Ενέργειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που είναι σήμερα.

Η σχετική ρύθμιση αναμενόταν να κατατεθεί άμεσα σε νομοσχέδιο του υπουργείου μεταφορών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος και για τις υπόλοιπες αλλαγές, οι οποίες θα εγκριθούν από το ΔΣ της επιχείρησης στο τέλος της εβδομάδας.

Σε ό,τι αφορά αυτές καθαυτές τις αλλαγές στα τιμολόγια, χθες παρενέβη με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η ομοσπονδία των εργαζομένων, η οποία και τάχθηκε υπέρ της θέσπισης ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα για τα τιμολόγια της χαμηλής τάσης (νοικοκυριά), όπως ισχύει και στα τιμολόγια των άλλων ανταγωνιστών της επιχείρησης (υπάρχουν ρήτρες οριακής τιμής του συστήματος, που όμως εν πολλοίς επηρεάζεται από τη διακύμανση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής CO2).

Παράλληλα η ΓΕΝΟΠ τάσσεται κατά της κατάργησης της έκπτωσης συνέπειας, αφού θα οδηγήσει σε μείωση του μεριδίου αγορά της επιχείρησης. Η ομοσπονδία ζητεί να μην υπάρξουν αυξήσεις ενώ προτείνει να υπάρξουν μέτρα για την άρση των ῾στρεβλώσεων῾, όπως τις χαρακτηρίζει, στην αγορά αλλά και για την λεγόμενη καθολική διαδοχή (επανεξέταση της ρύθμισης για τον προμηθευτή τελευταίου καταφυγίου) δηλαδή την υποχρέωση της ΔΕΗ να επιβαρύνεται με τα κόστη όσων καταναλωτών μένουν χωρίς προμηθευτή ρεύματος.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com