Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Προς νέα διασταύρωση για τα ανασφάλιστα ΙΧ

Προ των πυλών  βρίσκεται νέα διασταύρωση στοιχείων από αρχεία του δημοσίου για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων. Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν ενδείξεις ότι τους τελευταίους μήνες αυξήθηκε και πάλι ο αριθμός των ανασφάλιστων ΙΧ που κυκλοφορούν στους δρόμους. 



Με δεδομένο ότι έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και η επικαιροποίηση των στοιχείων στα διάφορα αρχεία της δημόσιας διοίκησης για τα οχήματα, τα λάθη που εμφανίστηκαν κατά την αρχική διασταύρωση δεν αναμένεται να επαναληφθούν.

Σημειώνεται ότι βάσει νομοθεσίας η διασταύρωση για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων γίνεται δυο φορές τον χρόνο, υποχρέωση της δημόσιας διοίκησης η οποία όμως για τεχνικούς λόγους δεν έχει τηρηθεί. Η επόμενη διασταύρωση μεταξύ του αρχείου των ασφαλισμένων ΙΧ που τηρούν οι ασφαλιστικές εταιρείες και του αρχείου των οχημάτων που βρίσκονται σε κυκλοφορία που τηρείται στη φορολογική διοίκηση προγραμματίζεται να γίνει εντός του επόμενου διμήνου.

Όσοι από την διασταύρωση εντοπισθούν να έχουν όχημα σε κυκλοφορία χωρίς να το έχουν ασφαλίσει θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα εξής πρόστιμα:

-100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κ.εκ.

-150 ευρώ για δίκυκλα οχήματα από 251 κ.εκ. και άνω

- 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1000 κ.εκ..

-250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1001 κ.εκ. και άνω

Οι παραβάτες θα λάβουν σχετική ειδοποίηση από την εφορία και θα πρέπει εντός οκτώ ημερών να προχωρήσουν στην πληρωμή του. Εφόσον δεν το πληρώσουν και εντοπισθούν σε έλεγχο να κυκλοφορούν με το ανασφάλιστο όχημα τότε θα υποστούν τις εξής κυρώσεις:

-Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του οχήματος για 6 μήνες με πράξη της Αστυνομικής Αρχής.

-Σε περίπτωση εμπλοκής οχήματος σε ατύχημα, αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια και επί υποτροπής για 3 χρόνια. Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης.

-Χρηματικό πρόστιμο με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα ΦΔΧ, 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

-Φυλάκιση από δύο μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com