Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Ταμεία: Πώς θα κατοχυρώσετε την ένταξη στις 120 δόσεις

Νέο "οδηγό" εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας και ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες οι οποίοι ενδιαφέρονται να εντάξουν τα ασφαλιστικά χρέη τους στη ρύθμιση των 120 δόσεων.



Δύο  είναι τα βασικά σημεία των νεότερων οδηγιών: Πρώτον, ότι τίθεται ρητά ως νέα προθεσμία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στις 120 δόσεις η 31η Δεκεμβρίου, όπως προβλέπει διάταξη νομοσχεδίου που έχει έλθει στη δημόσια διαβούλευση.

Δεύτερον, ξεκαθαρίζεται   πως η νέα προθεσμία υποβολής αιτήσεων για ρύθμιση (31/12) ισχύει μόνο για εκείνους τους οφειλέτες οι οποίοι θα αιτηθούν έως την 30η Σεπτεμβρίου τον προσδιορισμό των οφειλών τους.

Πιο αναλυτικά, τα βήματα τα οποία επισημαίνονται από πλευράς Υπ. Εργασίας και ΕΦΚΑ έχουν ως εξής:  

•  Πρώτο βήμα  

Ο οφειλέτης που ενδιαφέρεται να ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στον ΕΦΚΑ, μπαίνει στην σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή.

Έπειτα, πρέπει να επαληθεύσει τα στοιχεία του ως ασφαλισμένου /συνταξιούχου.

Αμέσως, μετά μπορεί να υποβάλλει αίτημα προσδιορισμού των οφειλών του.

Μόνο εφόσον, ο ενδιαφερόμενος ολοκληρώσει την υποβολή του αιτήματος προσδιορισμού των οφειλών του έως 30/9, κατοχυρώνει το δικαίωμα υποβολής αιτήματος ένταξης στη ρύθμιση.

• Δεύτερο βήμα

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ –ΚΕΑΟ, ανταποκρινόμενες στο αίτημα του οφειλέτη για προσδιορισμό των οφειλών του, προχωράνε αμέσως μετά στην απεικόνιση τους στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή.

Συγκεκριμένα, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες  (ασφαλισμένους τέως ΟΑΕΕ, τέως ΕΤΑΑ), απεικονίζονται οι οφειλές τόσο πριν , όσο και μετά τον επανυπολογισμό τους βάσει του νόμου Κατρούγκαλου ο οποίος οδηγεί στη μείωση τους. Συνεπώς, ο οφειλέτης βλέπει απεικονισμένες δύο οφειλές, την υπάρχουσα και μία επανυπολογισμένη.

• Τρίτο βήμα 

Ο ασφαλισμένος/συνταξιούχος επιλέγει μεταξύ των δύο απεικονισμένων οφειλών, δηλαδή μεταξύ της υφιστάμενης  και της επανυπολογισμένης.

 Έπειτα, προχωρά στην υποβολή της αίτησης για ένταξη στη ρύθμιση.

Από το Υπ. Εργασίας και τον ΕΦΚΑ, επισημαίνεται πως με την εισαγωγή των παραπάνω διακριτών βημάτων οι ασφαλισμένοι/συνταξιούχοι αρκεί να ολοκληρώσουν το πρώτο εισαγωγικό βήμα μέχρι 30/9/2019 για να κατοχυρώσουν το δικαίωμα ρύθμισης και στη συνέχεια να ολοκληρώσουν τα δύο επόμενα βήματα μόλις εμφανιστούν στην εφαρμογή οι ορθές οφειλές τους και έως την 31/12/201
 
website counter
friend finderplentyoffish.com