Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

Ρυθμίστηκαν οφειλές 1,6 δισ. ευρώ προς τα Ταμεία

Με αυξανόμενους ρυθμούς συνεχίζεται τις τελευταίες εβδομάδες η ένταξη δεκάδων χιλιάδων νέων οφειλετών στη βελτιωμένη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, κυρίως λόγω της μείωσης του επιτοκίου από 5% σε 3%, με αποτέλεσμα μέχρι τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου ο συνολικός αριθμός των οφειλετών να ανέλθει στους 113.427, ενώ το ποσό που ρυθμίστηκε έφθασε σε 1.666.830.032 ευρώ. Οι συνολικές εισπράξεις που μπήκαν στα ταμεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) έφθασαν στα 128.398.000 ευρώ.



Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του «συνωστισμού» που διαπιστώθηκε στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μετά τη μείωση του επιτοκίου στο 3%, είναι η εντυπωσιακή αύξηση των αιτήσεων για οφειλές στον πρώην ΟΑΕΕ. Ο μέσος αριθμός των αιτήσεων τον Αύγουστο εκτινάχθηκε στις 600 την ημέρα, από περίπου 150 που υποβάλλονταν στο αρχικό στάδιο της εφαρμογής της ρύθμισης.

Η προθεσμία για ένταξη στη ρύθμιση θα κλείσει στις 30 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση.

Τελευταία ευκαιρία
Στελέχη των Ταμείων με μακρόχρονη εμπειρία, αλλά και νομικοί που παρακολουθούν τις εξελίξεις σχετικά με τις ρυθμίσεις ασφαλιστικών οφειλών των πολλών τελευταίων ετών χαρακτηρίζουν ως «εξαιρετική ευκαιρία» τη ρύθμιση των 120 δόσεων με επιτόκιο 3%. Από την άποψη αυτή εκτιμούν ότι μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις 30/9, θα υπάρξει ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον κυρίως από τους ελευθέρους επαγγελματίες του πρώην ΟΑΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι από το σύνολο των εσόδων των 316,6 εκατ. που είχε το ΚΕΑΟ από οφειλές που εισέπραξε μέσα στο β’ τρίμηνο 2019, η «μερίδα του λέοντος», δηλαδή το 81,27% που αντιστοιχεί σε 257,3 εκατ. ευρώ, προέρχεται από ρυθμίσεις οφειλών των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα στο ΙΚΑ. Στον αντίποδα ο ΟΑΕΕ συμμετείχε στα έσοδα με 42,8 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 13,52% των συνολικών εσόδων του ΚΕΑΟ. Τα αντίστοιχα έσοδα του ΟΓΑ περιορίστηκαν στο ποσό των 10,5 εκατ. ευρώ.

Σταδιακή μείωση δόσεων
Η μείωση του τελικού ποσού της μηνιαίας δόσης για όσους οφειλέτες έχουν κάνει ήδη αίτηση ρύθμισης θα γίνει σταδιακά και οι αναπροσαρμογές των δόσεων με το νέο χαμηλότερο επιτόκιο του 3% θα ξεκινήσουν πιθανότατα εντός Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο. Τα νέα ποσά βέβαια των μειωμένων δόσεων θα αφορούν το διάστημα αποπληρωμής της οφειλής που απομένει από την ψήφιση του νόμου και μετά.

Επισημαίνεται ότι για την αναπροσαρμογή των δόσεων στο νέο μειωμένο επιτόκιο δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους οφειλέτες, επειδή η αλλαγή αυτή θα γίνει αυτόματα με ηλεκτρονικό τρόπο. Δηλαδή, οι υπηρεσίες θα αναπροσαρμόσουν τη μηνιαία δόση, με βάση το νέο ποσοστό του 3% που αντιστοιχεί στις μειωμένες ανεξόφλητες δόσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης του ΚΕΑΟ (5 Αυγούστου), στη ρύθμιση είχαν ενταχθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου 57.351 οφειλέτες με χρέη 945,6 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων τέθηκε σε ισχύ στις 22/5/2019. Από αυτούς τους 57.351 οφειλέτες, οι 3.930 έχουν χάσει τη ρύθμιση, ενώ 5.653 οφειλέτες την ολοκλήρωσαν αποπληρώνοντας τα χρέη τους. Συνολικά το ποσό που ρυθμίστηκε -και παραμένει εντός ρύθμισης- είναι 844,4 εκατ. ευρώ.

Το νέο μειωμένο ετήσιο επιτόκιο του 3% οδηγεί σε σημαντική ελάφρυνση των οφειλετών, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών των ταμείων η μείωση αυτή σε ένα διάστημα 10 ετών (120 δόσεις), μπορεί να φθάσει έως και τις 8 ποσοστιαίες μονάδες. Φυσικά η μείωση θα αφορά μόνο όσους ενταχθούν στις 120 δόσεις μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, όσοι οφειλέτες έχουν ήδη ενταχθεί τα προηγούμενα χρόνια σε κάποια άλλη ρύθμιση, έχουν και αυτοί τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της νέας ευνοϊκής διάταξης, υπό την προϋπόθεση να υποβάλουν αίτηση στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων. Φυσικά, μπορούν, εάν το επιλέξουν, να εξοφλήσουν εφάπαξ όλο το υπόλοιπο ποσό οφειλής ανεξάρτητα από το ταμείο στο οποίο είναι ασφαλισμένοι. 
 
website counter
friend finderplentyoffish.com