Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

Σχέδιο τεσσάρων σημείων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Ταμείων το 2020

Επί τάπητος τίθεται πλέον η καλύτερη εξυπηρέτηση 450.000 ασφαλισμένων και εργοδοτών από τον ΕΦΚΑ καθημερινά.



Και αυτό διότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, στην κορυφή της ατζέντας της νέας διοίκησης του ασφαλιστικού υπέρ-φορέα, υπάρχει θέμα για τον "ψηφιακό μετασχηματισμό" του εν λόγω ασφαλιστικού υπέρ-ταμείου.

Μάλιστα, από αρμόδιους παράγοντες προτείνεται να ορισθεί το 2020 ως έτος αφιερωμένο σε αυτό το σκοπό. Προς αυτήν την κατεύθυνση οι ίδιες υπηρεσίες εισηγούνται σχέδιο 4 σημείων, το οποίο προβλέπει :

1) την ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών "επιπέδου 4" για τις σημαντικότερες παροχές προς τους ασφαλισμένους,

2) τη μεταφορά σε σύγχρονες δημόσιες υπολογιστικές (G-cloud) και δικτυακές (ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ) υποδομές

3)  την αξιοποίηση εργαλείων ανάλυσης δεδομένων για καλύτερη στόχευση των ελέγχων και τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας ελέγχων των επιχειρήσεων,

4) την αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων για την τηλεφωνική ή διαδικτυακή ενημέρωση και εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.   

Ο σχετικός "μετασχηματισμός" καθίσταται αναγκαίος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, καθώς ο ΕΦΚΑ αποτελεί σήμερα "τον κρισιμότερο ίσως δημόσιο οργανισμό της χώρας".

Και αυτό διότι αν και το πλήθος του προσωπικού του μειώνεται συνεχώς, εξυπηρετεί σχεδόν μισό εκατομμύριο πολίτες κάθε μέρα.

Ωστόσο όπως παραδέχονται αρμόδια στελέχη του εν λόγω φορέα, το επίπεδο εξυπηρέτησης είναι συνήθως χαμηλό με χαρακτηριστικό τους μεγάλους χρόνους αναμονής.

Αυτό οφείλεται, επισημαίνουν παράγοντες του ΕΦΚΑ, στον τρόπο εργασίας, ο οποίος είναι συνήθως γραφειοκρατικός και απαρχαιωμένος.

Έτσι, εργοδότες και οι ασφαλισμένοι υποχρεώνονται να επισκέπτονται τα τοπικά υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ και να περιμένουν σε ουρές για να υποβάλλουν αιτήσεις. Οι δε υπάλληλοι πρέπει  να επεξεργάζονται ογκώδεις  φακέλους, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στα αιτήματα των εργοδοτών και των ασφαλισμένων, επισημαίνουν τα ίδια στελέχη. 

Οι τεχνολογικές υποδομές είναι επίσης απαρχαιωμένες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Η  μόνη ουσιαστική ηλεκτρονική υπηρεσία "επιπέδου 4" αφορά στην προ 20ετίας αναπτυχθείσα υποβολή και εκκαθάριση της ΑΠΔ.

Στο πλαίσιο αυτό, από πλευράς παραγόντων του ΕΦΚΑ θεωρείται αναγκαίος  ο άμεσος ψηφιακός μετασχηματισμός του υπέρ-ταμείου, ώστε με την πλατιά ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην καθημερινή του λειτουργία, να επιτευχθούν δύο στόχοι:

• Η αύξηση του επιπέδου και της ποιότητας εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, συνταξιούχων και εργοδοτών με ταυτόχρονο περιορισμό των επισκέψεων στα φυσικά σημεία εξυπηρέτησης, και

• Η διευκόλυνση και αναβάθμιση του περιβάλλοντος καθημερινής εργασίας του προσωπικού.   
 
website counter
friend finderplentyoffish.com