Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Στ. Πέτσας: Έως το 2023 δεν θα υπάρχουν εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος

Τα μέτρα που ανήγγειλε στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει σταδιακή κατάργηση φόρων και διατήρηση του αφορολόγητου ορίου και του επιδόματος σύνταξης. 



Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το skai.gr, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης δεν θα υπάρχει η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος.

"Το σχέδιο είναι όλα αυτά που είπε ο κ. Μητσοτάκης χθες να συμπεριληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα. Εκεί θα υπάρχει μείωση των φόρων με έναρξη ισχύος. Για παράδειγμα η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% θα αρχίζει για τα εισοδήματα του 2019 από την 1/1/2020. Η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% για τα φυσικά πρόσωπα θα αρχίζει από 1/1/2020. Η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης θα έχουν ημερομηνίες εφαρμογής ώστε να έχουν φύγει τον τελευταίο χρόνο αυτής της κυβέρνησης", είπε ο Στέλιος Πέτσας.

Και συνέχισε: "Επομένως μέσα στο φορολογικό νομοσχέδιο οι πολίτες θα ξέρουν ώστε να προγραμματίσουν την οικονομική δραστηριότητα τους και τις υποχρεώσεις τους προς την πολιτεία από τώρα και μέχρι το τέλος της κυβερνητικής θητείας. Μακάρι να έχουμε δημοσιονομικό χώρο ώστε αυτές οι μειώσεις που περιγράφονται να έρχονται νωρίτερα στο χρόνο".

Σε ερώτηση εάν το 2023 θα υπάρχουν ακόμη η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος απάντησε: "Δεν θα υπάρχουν, αυτό είναι βέβαιο γιατί είναι η τελευταία χρονιά της θητείας αυτής της κυβέρνησης. Επομένως από 1/1/2023 αυτοί οι φόροι θα έχουν φύγει. Εμείς δουλεύουμε για να κερδίζουμε δημοσιονομικό χώρο και αυτός μπορεί να προέλθει είτε από την ανάπτυξη είτε τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα". 

Για τον ΕΝΦΙΑ τόνισε ότι "υπάρχει ένα δεύτερο στάδιο μείωσης που στον προγραμματισμό μας είναι να εφαρμοστεί από 1/1/2021 και στην επόμενη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι σε θέση να πει τι έκανε φέτος".

Επιπλέον ανέφερε ότι το αφορολόγητο θα παραμείνει ως έχει και το επίδομα στους συνταξιούχους θα γίνει ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης.  "Αυτό που είπε χθες ο πρωθυπουργός είναι ότι αυτό που δόθηκε ως προεκλογικό επίδομα να μπορέσουμε να έχουμε ένα μόνιμο μηχανισμό και το ποσό που διατέθηκε πέρσι, περίπου 800 εκατ. ευρώ, να διατίθεται με έναν μόνιμο τρόπο σε αυτούς που το έχουν ανάγκη, δηλαδή τους χαμηλοσυνταξιούχους", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Για το ασφαλιστικό επανέλαβε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στον νόμο Κατρούγκαλου και θα δημιουργηθεί ένα σύστημα τριών πυλώνων. "Έχουμε πει και προεκλογικά ότι στόχος μας είναι να έχουμε ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων. Ο πρώτος θα είναι δημόσιος και θέλουμε να βελτιώσουμε την ανταποδοτικότητα. Ο δεύτερος θα είναι κεφαλοποιητικός. Θα είναι δημόσιος ή ιδιωτικός και θα είναι υποχρεωτικός. Και ο τρίτος θα είναι καθαρά ιδιωτικός για όποιον επιθυμεί να βάλει κάτι στην άκρη. Είναι ένα σύστημα που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στις αναπτυγμένες χώρες του ΟΑΣΑ", τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com