Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Κινήσεις σε 3 μέτωπα μέσα στον Σεπτέμβριο για πλεονάσματα-παροχές

Να συνεχίσει το "σερί" των καλών ειδήσεων επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών μετά από το αίτημα που υπέβαλε χθες ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας για την πρόωρη αποπληρωμή περίπου 3 δισ. ευρώ από το ακριβό δάνειο του ΔΝΤ. 



Ο λόγος για τη δεύτερη κίνηση που συνδράμει και στην αλλαγή κλίματος (σ.σ. μετά από την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών), η οποία είχε επίσης ισχυρή αντανάκλαση στην αγορά ομολόγων.

Πλέον όμως οι κινήσεις θα είναι πιο σύνθετες. Συνδέονται με τις συζητήσεις που γίνονται και επί ελληνικού εδάφους αναφορικά με το "κλείσιμο" του προϋπολογισμού του 2019 και τους στόχους του 2020, αλλά και με τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης στο πεδίο των κόκκινων δανείων, των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και των υπόλοιπων παρεμβάσεων στο κράτος και στις αγορές (που περιλαμβάνονται την τέταρτη αξιολόγηση).

Οι 3 επόμενες κινήσεις

Το βέβαιο είναι ότι σε 10 περίπου ημέρες, οπότε αναμένεται να αναχωρήσει η "αποστολή" των Θεσμών από την Αθήνα, η κυβέρνηση στοχεύει σε μία κοινή δήλωση των θεσμών η οποία θα αποτελεί σημείο στήριξης για τις πολιτικές που θέλει να ασκήσει. Έως τότε επιχειρείται επίσης να συμφωνηθεί ένα θετικό "πακέτο" θέσεων για το ΑΕΠ και για τα πλεονάσματα φέτος και το 2020 που να ανοίγει τον δρόμο για την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου. Επιχειρείται επίσης να κλείσει το άλλο "φλέγον" μέτωπο, αυτό των νομοθετικών πρωτοβουλιών για τις τράπεζες.

Αναφορικά με το 3ο αυτό "μέτωπο" των τραπεζών, ειδική σημασία για τους Θεσμούς αλλά και για την εικόνα της χώρας εντός και εκτός συνόρων έχει η έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν του σχεδίου του ΤΧΣ για τα κόκκινα δάνεια. Μαζί με τις υπόλοιπες νομοθετικές παρεμβάσεις στο πεδίο του χρηματοπιστωτικού τομέα (εξωδικαστικός, νέο πτωχευτικό δίκαιο για φυσικά πρόσωπα κλπ), θεωρείται ότι θα αποτελέσουν μία αποφασιστική κίνηση για την πορεία της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, το βασικό "μενού" των συζητήσεων με τους Θεσμούς στην Αθήνα συνδέεται με το νέο προϋπολογισμό για το 2020 και με τη κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών για την εκτέλεση Προϋπολογισμού 8μήνου δείχνουν ότι ξεπεράστηκε ο στόχος των φορολογικών εσόδων κατά μισό δισ ευρώ. Ειδικά στα στοιχεία του Αυγούστου καταγράφεται μικρή υπέρβαση φορολογικών εσόδων, κάτι που θεωρείται ειδικής σημασίας καθώς μόνο στο πεδίο του ΦΠΑ οι προβλέψεις που γίνονται σε υπηρεσιακό επίπεδο δείχνουν ότι αναμενόταν μείωση κατά 100 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης των συντελεστών που θεσπίστηκε και εφαρμόστηκε.

Η διαπραγμάτευση

Τα κλιμάκια των θεσμών που βρίσκονται από προχθές στην Αθήνα καταγράφουν γραμμή προς γραμμή τα δημοσιονομικά στοιχεία αλλά και την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Στην κυβέρνηση, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, στόχος είναι οι συζητήσεις να προχωρήσουν με αργά βήματα. Αυτό φάνηκε άλλωστε στον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων και των κερδών ομολόγων ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδος.

Ωστόσο το θέμα των κερδών ομολόγων αποτελεί μία εκκρεμότητα η οποία μένει να αποσαφηνισθεί τις επόμενες εβδομάδες. Και τούτο διότι θα πρέπει να αποφασιστεί πώς θα αποτυπωθεί το θέμα στον Προϋπολογισμό του 2020. Αν δηλαδή το ποσό των κερδών θα εγγραφεί μόνο ως παρέμβαση που μειώνει το χρέος (σ.σ. όπως ισχύει σήμερα) ή αν θα υπάρχει και ένα δεύτερο έστω σενάριο (όπως εξηγούν πηγές του υπουργείου Οικονομικών) το οποίο θα περιγράφει την εκδοχή της χρήσης του για επενδύσεις ή για τη κάλυψη του κόστους φορολογικών μέτρων.

Ακόμη η κυβέρνηση πάντως συλλέγει επιχειρήματα για το ΑΕΠ και για τα έσοδα του 2020. Προσπαθεί επίσης να καλυφθεί από τις δημοσιονομικές αβεβαιότητες που υπάρχουν. Στόχος είναι η συγκράτηση των απωλειών από τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, η επιτυχία στην είσπραξη των 120 δόσεων (σ.σ. και με διαφημιστική καμπάνια που αναμένεται να ξεκινήσει το Υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες μέρες), αλλά και πρωτοβουλίες για έναν ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com