Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Ταμεία: Τρίμηνη έμμεση παράταση έως 31/12 στις αιτήσεις των επαγγελματιών για τις 120 δόσεις

Έμμεση –τρίμηνη-  παράταση, δηλαδή  έως και την 31η Δεκεμβρίου για τις αιτήσεις των μη μισθωτών για τις 120 δόσεις στα ταμεία προβλέπει διάταξη την οποία –μεταξύ άλλων - κατέθεσε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτση στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που ήλθε χθες σε δημόσια διαβούλευση. 



Ωστόσο, για να επωφεληθούν οι ενδιαφερόμενοι για τις 120 δόσεις, οφειλέτες από την παράταση αυτή, θα πρέπει οπωσδήποτε να υποβάλλουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου αίτηση προσδιορισμού των οφειλών τους. Αν δεν προβούν στην τελευταία ενέργεια έως τέλος του τρέχοντος μηνός, θα χάσουν "αυτόματα" την προτεινόμενη νέα προθεσμία υποβολής αιτήσεων για ένταξη στη ρύθμιση.

Πιο συγκεκριμένα, η  προτεινόμενη –από τον Γ. Βρούτση- παράταση αυτή, αφορά καταρχάς αποκλειστικά και μόνο στους ελεύθερους επαγγελματίες (ασφαλισμένους στον τέως ΟΑΕΕ και το τέως ΕΤΑΑ) και τους αγρότες και όχι τους εργοδότες με χρέη στα ταμεία.

Επίσης σχετίζεται μόνο με το δεύτερο στάδιο που προβλέπει η όλη διαδικασία ρύθμισης –όπως αυτό έχει καθορισθεί από εγκύκλιο της προηγούμενης κυβέρνησης.

Το στάδιο αυτό αφορά στην καθεαυτή αίτηση ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών, αφού προηγηθεί το (1ο ) στάδιο της αίτησης υποβολή αίτησης προσδιορισμού οφειλών έως 31 Δεκεμβρίου 2018 ή και του  (εθελοντικού) επανυπολογισμού οφειλών περιόδου 1η Ιανουαρίου 2002 έως την 31η Δεκεμβρίου 2016 βάσει του νόμου Κατρούγκαλου.

Έτσι, με βάση την  προτεινόμενη διάταξη Βρούτση προβλέπονται οι εξής δύο προθεσμίες για τους επαγγελματίες και τους αγρότες που θέλουν να ρυθμίσουν τα ασφαλιστικά χρέη τους που ‘’γεννήθηκαν’’ έως και την 31η Δεκεμβρίου 2018:

1. Έως τις 30 Σεπτεμβρίου, μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις προσδιορισμού (σ.σ. αφορά τόσο τους επαγγελματίες, όσο και τους αγρότες) ή και επανυπολογισμού των ασφαλιστικών οφειλών (σ.σ. αφορά μόνο τους επαγγελματίες)

2. Έως τις 31 Δεκεμβρίου-αφού προηγούμενα προσδιορισθούν και επανυοπολογισθούν τα χρέη τους (σ.σ. των επαγγελματιών)- μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ένταξής τους στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει παλιότερη εγκύκλιος, μετά την οριστικοποίηση του αιτήματός των οφειλετών στο πρώτο στάδιο (σ.σ. αιτήσεις προσδιορισμού οφειλών κλπ.), οι οφειλές προωθούνται κατά περίπτωση:

*Στο ΚΕΑΟ για ρύθμιση των οφειλών. Στην περίπτωση αυτή οι οφειλέτες πρέπει να επισκεφθούν το σύνδεσμο του ΚΕΑΟ στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ για την υποβολή αιτήματος ένταξης στη ρύθμιση. Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, παρέχεται δυνατότητα υπολογισμού ρύθμισης (αριθμού δόσεων, ποσού δόσης), έκδοσης απόφασης ρύθμισης κ.λπ.

*Στην αρμόδια Υπηρεσία Συντάξεων, εφόσον ένας οφειλέτης έχει υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης το οποίο εκκρεμεί. Στην εν λόγω υπηρεσία, ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλλει αίτημα αποπληρωμής των χρεών μέσω (έως 120) μηνιαίων παρακρατήσεων από τη μελλοντική σύνταξη του.

Τονίζεται πως η προτεινόμενη παράταση της υποβολής των αιτήσεων για τις 120 δόσεις αφορά μόνο στους επαγγελματίες και στους αγρότες και όχι στους εργοδότες και στις οφειλές τους (έως την 31η Δεκεμβρίου) προς το τέως ΙΚΑ.

Για τις εργοδοτικές οφειλές προς το ΙΚΑ εξακολουθεί να ισχύει η προθεσμία της 30ης Σεπτεμβρίου.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com