Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

"Μαχαίρι" το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους

Μετά την εγκύκλιο για τον αντικαπνιστικό νόμο που στάλθηκε στα τέλη του Ιουλίου στις Περιφέρειες και τους δημόσιους φορείς, το υπουργείο Υγείας προχωρά ένα βήμα περαιτέρω στην απαγόρευση του καπνίσματος.



Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, στο αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή, ολοκληρώνεται το πλαίσιο για την καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Μεταξύ των σημείων που απαγορεύεται το κάπνισμα περιλαμβάνονται τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι κλειστοί αθλητικοί χώροι και οι παιδικές χαρές.

Ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, θα οριστούν και τα ανάλογα πρόστιμα. Παράλληλα το νομοσχέδιο θα περιέχει κατασταλτικό κομμάτι για ελέγχους και επιθεωρήσεις.

Κατά το υπουργείο Υγείας επίσης, θα υπάρχει ενημέρωση προς τους πολίτες τι ακριβώς είναι ο αντικαπνιστικός νόμος, ποια είναι τα δικαιώματά τους και οι υποχρεώσεις τους.

Όπως σημείωσε ο κ. Κικίλιας σε τηλεοπτική του παρέμβαση, καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας θα υπάρχουν σημαντικές καμπάνιες, επικοινωνιακή στήριξη και ενημέρωση στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο για τις συνέπειες του καπνίσματος.

Επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο του καπνίσματος και την εφαρμογή συνολικά του αντικαπνιστικού νόμου έχει αναλάβει ήδη ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης.

Σημειώνεται πως η τήρηση του νόμου εντάχθηκε εξαρχής στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και αποτέλεσε ένα από κεντρικά σημεία του σχεδιασμού για τον χώρο της υγείας. Για την πλήρη εφαρμογή του υπήρξε δέσμευση του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις και στο ίδιο πλαίσιο ήταν και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Στην εγκύκλιο του Ιουλίου υπενθυμιζόταν πως το κάπνισμα απαγορευόταν σε όλα τα κτίρια όπου στεγάζονται γραφεία δημοσίων υπηρεσιών, σε όλες τις μονάδες παροχής υπηρεσιών Υγείας, σε όλους τους χώρους που παρέχεται εκπαίδευση, στα νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδότοπους, σε κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων και στους κλειστούς ή στεγασμένους χώρους των χώρων παροχής υπηρεσιών διαδικτύου καθώς και σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας.

Εντούτοις, ενώ οι προβλέψεις για τους χώρους όπου απαγορεύεται το κάπνισμα υπάρχουν, ο νόμος εδώ και δέκα χρόνια δεν εφαρμόζεται, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Όσον αφορά τα πρόστιμα που προβλέπονται για τους παραβάτες, σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού επιβάλλεται πρόστιμο από 50 έως 500 ευρώ λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής, ενώ σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσια 500 έως 10.000 ευρώ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com