Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

"Καμπανάκι" από τις τράπεζες για τον τελευταίο γύρο ευνοϊκών ρυθμίσεων σε "κόκκινα" δάνεια

Να σπεύσουν να λάβουν την προστασία της πρώτης κατοικίας τους και την ευνοϊκή ρύθμιση του δανείου τους με "κούρεμα" και κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης, που προσφέρει ο νόμος 4605/2019, καλούν τους δανειολήπτες με "κόκκινα" δάνεια, η μία μετά την άλλη οι τράπεζες.



Το γενικό προσκλητήριο προς τους δανειολήπτες για την τελευταία ευκαιρία ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους έχει χαρακτήρα επείγοντος και επιχειρεί να αφυπνίσει όσους δανειολήπτες συνεχίζουν να πιστεύουν, είτε διατηρώντας ψευδαισθήσεις είτε παραπλανούμενοι σκοπίμως, ότι η περίοδος χάριτος για τις οφειλές τους στις τράπεζες θα ισχύει εσαεί.

Στην πραγματικότητα, με το συνολικό πλαίσιο για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που διαμορφώνεται, μετά και την ψήφιση, στις 26/6/2019, της κοινοτικής οδηγίας για την προληπτική αναδιάρθρωση χρεών, κανένας δανειολήπτης δεν πρόκειται να ξεφύγει από το χρέος του. Όλοι όσοι οφείλουν θα κληθούν να αποπληρώσουν την οφειλή τους, ο καθένας ανάλογα με την οικονομική του δυνατότητα. Και όσοι δανειολήπτες δεν θα έχουν εξασφαλίσει νομική προστασία – πράγμα που μπορεί να γίνει μόνο με την ένταξή τους στο πλαίσιο του νόμου 4605 για την προστασία της πρώτης κατοικίας – ή δεν θα έχουν προχωρήσει σε συναινετική ρύθμιση του δανείου τους με την τράπεζα, θα είναι άμεσα εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.

Χωρίς δίχτυ προστασίας ή χωρίς συνεργασία με τις τράπεζες, κατασχέσεις και πλειστηριασμοί που θα αφορούν πρώτες κατοικίες ανεξαιρέτως αξίας ακινήτου, θα αποτελέσουν αναπόφευκτη πραγματικότητα για τους "κόκκινους" δανειολήπτες. Ήδη από τις τράπεζες έχουν φύγει οι πρώτες 20.000 διαταγές πληρωμής για οφειλές ακόμη και 40.000 ευρώ.

Ο χρόνος που απομένει στους δανειολήπτες με "κόκκινα" δάνεια για να προχωρήσουν σε διευθέτηση των οφειλών τους δεν είναι πολύς. Εκτείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, οπότε λήγει η ισχύς του νόμου 4605/2019. Προσδοκίες για παράταση του νόμου δεν πρέπει να καλλιεργούνται, διότι πρόκειται για νόμο "εκτάκτου ανάγκης", άρα περιορισμένης διάρκειας. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αναμένεται μία επανάληψη του νόμου Κατσέλη, ο οποίος από εκτάκτου ανάγκης, μετατράπηκε σε καθεστώς που διήρκεσε 8 χρόνια, διαβρώνοντας την κουλτούρα πληρωμών και συμβάλλοντας στην αύξηση των "κόκκινων" δανείων.

Στο πλαίσιο του επείγοντος για τους δανειολήπτες να διευθετήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους και να μην χάσουν την ευκαιρία που προσφέρει ο νόμος 4605/2019, μετά τη Eurobank που ξεκίνησε να αποστέλλει επιστολές στους 35.000 πελάτες της που κρίνει πως πληρούν τα κριτήρια ένταξης στον νόμο, και η Τράπεζα Πειραιώς αναλαμβάνει αντίστοιχη πρωτοβουλία, καλώντας τoυς περίπου 25.000 πελάτες της που είναι δυνητικά επιλέξιμοι για την ένταξή τους στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Η Τράπεζα αποστέλλει στους δανειολήπτες της σχετικές επιστολές, ενημερώνοντας για τη  λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας και για τη δυνατότητα των δανειοληπτών, έως τις 31/12/2019, να υποβάλουν αίτημα συναινετικής ρύθμισης των οφειλών, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου.

Οι δανειολήπτες μπορούν να ενημερωθούν, και να λάβουν βοήθεια για την υποβολή της αίτησής τους, από την ειδική τηλεφωνική γραμμή που έχει θέσει στη διάθεσή τους η Τράπεζα Πειραιώς στον αριθμό 2103288300. Ενημέρωση και συνδρομή για την υποβολή της αίτησης θα μπορούν να λάβουν και σε καταστήματα του δικτύου της Τράπεζας Πειραιώς όπου εξειδικευμένα στελέχη θα τους παράσχουν κάθε βοήθεια ώστε να αξιοποιήσουν τα οφέλη του νόμου και, εφόσον πληρούν τα κριτήρια, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, προστατεύοντας την κύρια κατοικία τους, ενδεχομένως με συνεισφορά του Δημοσίου στο ποσό της μηνιαίας δόσης.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα παρέχει παράλληλα στους δανειολήπτες της τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους, μέσα από μια λίστα ευέλικτων προγραμμάτων, τα οποία έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τον σκοπό αυτό, με στόχο την εύρεση αμοιβαία επωφελούς λύσης.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com