Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

Χ. Θεοχάρης: Τα ανοικτά μέτωπα στον Τουρισμό και οι παρεμβάσεις που έρχονται

"Είχαμε μια τουριστική χρονιά που ξεκίνησε νωθρά, αλλά δεν πιστεύω πως δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο στις αφίξεις, που αποτελούν ένα νούμερο σχετικά αντιμετωπίσιμο, αλλά στην ποιότητα, που θέλει σκληρή προσπάθεια για να βελτιωθεί”. 



Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, στην πρώτη του συνάντηση με τους δημοσιογράφους, έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει για την ανάπτυξη του κλάδου, τις νομοθετικές παρεμβάσεις που έρχονται, τη φορολογική ελάφρυνση του τουριστικού πακέτου, το brexit και μεταξύ άλλων το χωροταξικό.

Όπως είπε, οι λόγοι που οι εκτιμήσεις ήταν αρχικά αρνητικές για την εξέλιξη της φετινής σεζόν συνίστανται σε εξωγενείς παράγοντες, όπως η άνοδος του ανταγωνισμού, η πτώση της τουρκικής λίρας, αλλά και σε διεθνείς τάσεις, όπως για παράδειγμα οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (late booking). Στην πορεία όμως της τουριστικής περιόδου υπήρξαν και προβλήματα που προέκυψαν, όπως ο ακτοπλοϊκός αποκλεισμός της Σαμοθράκης και η θεομηνία στη Χαλκιδική.

Ο υπουργός Τουρισμού εντούτοις εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις επιδόσεις του κλάδου, εξηγώντας πως ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος, και γενικά το κύριο μέρος της φετινής σεζόν, πήγαν καλά, αναμένοντας 500 εκατ. ευρώ στο "καλάθι” του Τουρισμού περισσότερα σε σύγκριση με πέρυσι. Επόμενος στόχος είναι η επικέντρωση στο city break (τουρισμός πόλεων), ώστε η ροή από το εξωτερικό να διατηρηθεί και τη χειμερινή περίοδο.

Όσον αφορά το κρίσιμο ζήτημα της φορολόγησης του Τουρισμού, ο κ. Θεοχάρης σημείωσε πως πρόκειται για έναν εξαγωγικό κλάδο, πρέπει να αναγνωριστεί ως τέτοιος, ενώ παράλληλα θα πρέπει  να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Όπως είπε, το υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση με το Οικονομικών ώστε να μην προκύψουν δημοσιονομικά κενά.

Για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (τύπου Airbnb), τόνισε πως αποτελούν μέρος του τουριστικού προϊόντος, καθώς φέρνουν το 10% των εισπράξεων, αλλά θα πρέπει να υπάρξει δίκαιος ανταγωνισμός με τα ξενοδοχειακά καταλύματα, όπως στο ζήτημα του τέλους διαμονής.

Για το brexit επίσης σημείωσε πως τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή και αυτό που προέχει είναι να διατηρηθεί η ζήτηση από τη βρετανική αγορά και να υπάρξει πρόβλεψη για τις βρετανικές τουριστικές επιχειρήσεις.

Στις νομοθετικές παρεμβάσεις που ετοιμάζονται προσεχώς, εντάσσεται ο καταδυτικός τουρισμός που σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, μπορεί να συμβάλει στην προσέλκυση επισκεπτών υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου, ενώ και στις περιοχές που αναπτύσσονται καταδυτικά πάρκα, οι τοπικές κοινωνίες επωφελούνται. Η δεύτερη αφορά στην τουριστική εκπαίδευση, με γνώμονα τουριστικές σπουδές στην Ελλάδα αντίστοιχες τους ανταγωνισμού.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας τόνισε πως ο κλάδος θα πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστικός, να υπάρξει αποκλιμάκωση της φορολόγησης, να ρυθμιστεί το χωροταξικό και να αντιμετωπιστεί η εποχικότητα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com