Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Εντός του έτους το νέο σύστημα στις επικουρικές

Η βασική προτεραιότητα για τον εξορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης παραμένει η ολοκλήρωση του συστήματος «Άτλας», με στόχο μέσα στα επόμενα 2 χρόνια το 90% των συντάξεων να εκδίδονται αυθημερόν, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότη Μηταράκη. 



Μάλιστα όπως ανέφερε ο κ. Μηταράκης κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιόφωνο του Alpha, με την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βιογραφικού, ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να ενημερώνεται άμεσα για το τι δικαιούται και πότε, ενώ σχετικά με τη ριζική αλλαγή στον χρόνο έκδοσης των συντάξεων ανέφερε ότι από τον Ιούνιο του 2020 περίπου των 30% των νέων συντάξεων θα απονέμονται αυθημερόν.

Σχετικά με το επικείμενο νέο επικουρικό ασφαλιστικό σύστημα, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε πως στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η νομοθέτηση μέσα στο 2019, ώστε το 2020 να αποτελέσει το έτος προσαρμογής, το οποίο θα επιτρέψει τελικά την εφαρμογή του συστήματος στους πρωτοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 01/01/2021. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, η ειδική ομάδα εργασίας που συγκρότησε ο κ. Μηταράκης θα πρέπει μέχρι τις 4 Οκτωβρίου να ολοκληρώσει τις προτάσεις της για τη συνολική αναμόρφωση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης, με στόχο το σχέδιο νόμου να τεθεί σε διαβούλευση και να ψηφιστεί πριν από τα Χριστούγεννα.

Με το νέο κεφαλαιοποιητικό, επικουρικό σύστημα ασφάλισης που επεξεργάζεται το υπουργείο, ο κάθε εργαζόμενος πλέον θα διαθέτει τον δικό του ατομικό λογαριασμό, ο οποίος θα παραμένει διασφαλισμένος στο όνομά του. Η κύρια σύνταξη παραμένει δημόσια, υποχρεωτική και διανεμητική, ενώ στον τρίτο πυλώνα θα έχει ο κάθε ασφαλισμένος και τη δυνατότητα μιας προαιρετικής ιδιωτικής ασφάλισης. Έτσι, με τον δεύτερο και τον τρίτο πυλώνα, θα επιτυγχάνεται η διάχυση του κινδύνου που θα μπορούσε να προκύψει εξαιτίας μιας πιθανής δημοσιονομικής κρίσης ή μιας δημογραφικής κρίσης που απασχολεί τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αυτή τη στιγμή.

Αναφερόμενος στις δυσκολίες τις οποίες κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, όταν ανακάλυψε πως υπάρχουν περίπου 470.000 συνταξιοδοτικά δικαιώματα τα οποία εκκρεμούν, καθώς και 222.000 συντάξεις οι οποίες αναμένεται να επανυπολογιστούν, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι η καθυστέρηση στην ψηφιοποίηση του συστήματος έκδοσης των συντάξεων και η έλλειψη ηλεκτρονικής καρτέλας των ασφαλισμένων ήταν ο λόγος που δεν μπορούσε να γίνει ο επανυπολογισμός του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης. Όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός, από την πρώτη στιγμή ελήφθησαν μέτρα για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com