Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Τα SOS της αποδέσμευσης των κατασχέσεων

Την ευκαιρία να πάρουν πραγματική ανάσα από τις οφειλές τους στην εφορία και τις κατασχέσεις που τους έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση έχουν εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες του δημοσίου. 



Η ευκαιρία αυτή προσφέρεται μέσω της ρύθμισης των 120 δόσεων η οποία έχει μια πολύ θετική για τους οφειλέτες πρόβλεψη. Την αναστολή των κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί.

Η πρόβλεψη αυτή είναι εξαιρετικά χρήσιμη αν κρίνει κανείς από τον αριθμό των φορολογούμενων εναντίον των οποίων έχουν ήδη επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τον Ιούλιο ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ήταν 4.019.350. Από αυτούς οι 1.222.306 έχουν ήδη υποστεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Τα πιο συνηθισμένα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης είναι η κατάσχεση υπολοίπων τραπεζικών λογαριασμών, η κατάσχεση εισοδήματος στα χέρια τρίτων, όπως είναι τα ενοίκια ή οι απαιτήσεις από πελάτες.

Τα βήματα για την αποδέσμευση των οφειλετών από τις κατασχέσεις είναι τα εξής:

- ο οφειλέτης θα πρέπει να προχωρήσει στη ρύθμιση των οφειλών του προς τη φορολογική διοίκηση με τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Η ρύθμιση γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής στο taxisnet. Με την πληρωμή της πρώτης δόσης ενεργοποιείται η ρύθμιση

- μετά την ενεργοποίηση της ρύθμισης ο οφειλέτης θα πρέπει με τη χρήση των προσωπικών του κωδικών στο taxisnet να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή που έχει δημιουργηθεί για την άρση των κατασχέσεων. Στην εφαρμογή θα πρέπει να εκτυπώσει ειδική βεβαίωση η οποία αναφέρει την οφειλή η οποία ρυθμίστηκε και για την οποία ζητείται η άρση της κατασχέσης

- ο οφειλέτης θα πρέπει στη συνέχεια να προσκομίσει τη σχετική βεβαίωση στην τράπεζα ή σε τρίτο στα χέρια του οποίου έχει επιβληθεί η κατάσχεση (π.χ. μισθωτής). Με την προσκόμιση της βεβαίωσης υπάρχει υποχρέωση άρσης της κατασχέσης για όσο καιρό ο οφειλέτης τηρεί τη ρύθμιση.

Επιτυχημένη ρύθμιση

Η ρύθμιση με βάση τα έως τώρα στοιχεία κρίνεται πολύ επιτυχημένη. Οι αλλαγές που έγιναν την έκαναν πιο ελκυστική για τους οφειλέτες οι οποίοι σπεύδουν τα ενταχθούν σε αυτήν. Τα έως τώρα αποτελέσματα της ρύθμισης έχουν ως εξής:

- 17.000 είναι οι νέες αιτήσεις που έγιναν μετά τις αλλαγές στη ρύθμιση

- στις 318.101 ανέρχεται το σύνολο ρυθμίσεων

- στα 1,877 δισ. το συνολικό κεφάλαιο οφειλών που έχει ρυθμιστεί

- βεβαιώθηκαν 604,1 εκατ. προσαυξήσεις

- σύνολο βεβαίωσης από τη ρύθμιση 2,482 δισ.

- έχουν ήδη εισπραχθεί 258 εκατομμύρια.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com