Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Ευρωζώνη: Στο 0,8% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο

Χαμηλότερα από ό,τι αναμενόταν διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, σε μια υπενθύμιση του πόσο μακριά βρίσκεται η ΕΚΤ από την επίτευξη του βασικού στόχου της, την ώρα που ξεκινάει νέο κύμα μέτρων τόνωσης.



Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε ότι οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν 0,8% υψηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, πολύ χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ για λίγο πιο κάτω από το 2%.

Οι αρχικές εκτιμήσεις που εκδόθηκαν την 1η Οκτωβρίου, έκαναν λόγο για 0,9%.

Οι τιμές καταναλωτή τώρα διαμορφώνονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2016, όταν η ευρωζώνη ανέκαμπτε από μια περίοδο πολύ χαμηλού πληθωρισμού που οδήγησε την ΕΚΤ να ξεκινήσει το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Εάν αφαιρεθούν οι τιμές τροφίμων και ενέργειας, ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε στο 1%. Η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη έχει αποδυναμωθεί από τις αρχές του 2018, ως απάντηση στην επιβράδυνση της ζήτησης για τις εξαγωγές της ευρωζώνης και στα προβλήματα του κλάδου αυτοκινήτου.

Τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού διαμορφώθηκαν στην Κύπρο (-0,5%), στην Πορτογαλία (-0,3%), στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στην Ιταλία (και οι τρεις 0,2%).
 
website counter
friend finderplentyoffish.com