Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Πλεόνασμα 3,6% το 2020 προβλέπει ο προϋπολογισμός που στείλαμε στις Βρυξέλλες

Δημοσιοποιήθηκε από την Κομισιόν το σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2020 που απέστειλε το ΥΠΟΙΚ προς έγκριση στο πλαίσιο της διαδικασίας για το "Ευρωπαϊκό Εξάμηνο". Το σχέδιο μάλιστα πλέον φέρει και τη "σφραγίδα" των θεσμών.



 Η πρώτη αποτίμηση που έχει ήδη γίνει δείχνει ότι επιτυγχάνεται ο δημοσιονομικός στόχος για το 2020, αλλά και υπάρχει περιθώριο για πρόσθετες παροχές φέτος οι οποίες αναμένεται να εξειδικευθούν σε 1 μήνα σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ.

Επίσης διατηρεί την πρόβλεψη για άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,8% το 2020. Περιλαμβάνει όλο το πακέτο μέτρων 1,2 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας το 2020, ενώ έχει και κάποιες τροποποιήσεις αναφορικά με το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των διαρθρωτικών παρεμβάσεων για την τόνωση των εσόδων, αλλά και για τη συγκράτηση των δαπανών.

Προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους μετά - προγραμματικής εποπτείας  στο 3,6% του ΑΕΠ το 2020, έναντι 3,56% του Προσχεδίου της προηγούμενης εβδομάδος. 

Περιλαμβάνει (όπως και το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή) ένα σενάριο βάσης χωρίς τις κυβερνητικές παρεμβάσεις και ένα σενάριο με τις αλλαγές που δρομολογεί  η κυβέρνηση για το 2020.

Το πακέτο του 2020

Περιλαμβάνει ελαφρύνσεις 1,181 δισ. ευρώ για το έτος 2020 που στοχεύουν όπως αναφέρεται στην επιτάχυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. "Αποτελούν μέρος ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου που έχει σαν κύριο στόχο τη μεγιστοποίηση της κοινωνικής ευημερίας των Ελλήνων πολιτών" αναφέρεται από το ΥΠΟΙΚ.

Οι παρεμβάσεις ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας περιλαμβάνουν :

- Το νέο επίδομα τέκνων 2.000 ευρώ (το 90% των οικογενειών αναμένεται να είναι επιλέξιμες βάσει κριτηρίων εισοδήματος).

- Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τα είδη παιδικής φροντίδας και τα κράνη ασφαλείας στο 13%.

- Μείωση φορολογικού συντελεστή στο 9% και αύξηση αφορολογήτου τέκνων.

- Μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης εργαζομένων με πλήρη απασχόληση κατά περίπου 1%.

- Μεταρρύθμιση του φορολογικού συντελεστής επιχειρήσεων από 28% σε 24%, ξεκινώντας από τα έσοδα του έτους 2019.

- Μείωση  του φορολογικού συντελεστή για τα μερίσματα που θα διανεμηθούν από το 2020 από 10% έως 5%.

-  Ο ΦΠΑ για νέες οικοδομές και ο φόρος επί των κερδών από ακίνητα θα ανασταλούν για τρία χρόνια. Βελτίωση της ισορροπίας.

Το δημοσιονομικό τους κόστος αντισταθμίζεται από  παρεμβάσεις βελτίωσης της ισορροπίας όπως ονομάζονται, αξίας 1,2 δισ. ευρώ. Περιλαμβάνουν:

• Ανασκοπήσεις δαπανών και εσόδων που αποσκοπούν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών που παρέχουν οι φορείς γενικής κυβέρνησης στους πολίτες. Καλύπτουν περισσότερες από 20 δράσεις σε τομείς όπως η πληρωμή εισιτηρίων,  η βελτίωση των μεθόδων συλλογής εσόδων στους ΟΤΑ, η εξοικονόμηση ενέργειας, η ψηφιακή κυκλοφορία εγγράφων, η χρήση κρατικών κτιρίων κλπ.  Προωθείται επίσης καλύτερη χρήση των δαπανών και των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

• Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής,  μείωση της μαύρης οικονομίας και διεύρυνση της φορολογικής βάσης με ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Καθορίζεται αυξημένος συντελεστής 30% για τη δήλωση ηλεκτρονικών δαπανών.

• Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών που θα αυξήσει τα έσοδα, λόγω καλύτερης φορολόγησης ακινήτων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας όπου το επίπεδο αντικειμενικών τιμών είναι σημαντικά χαμηλότερο από την εμπορική αξία.

• Ενίσχυση των ελέγχων σε πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης ακινήτων (π.χ. AirBnB).

• Ταχύτερη επεξεργασία φορολογικών υποθέσεων μέσω ειδικών επιτροπών διοικητικών δικαστηρίων.

• Ρύθμιση της ηλεκτρονικής αγοράς στοιχημάτων, αύξηση των ελεγκτικών ικανοτήτων και η ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των ηλεκτρονικών πλατφορμών και των φορολογικών και ρυθμιστικών αρχών.

Η διαδικασία

Σημειώνεται ότι η διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για την Ελλάδα έχει ως επόμενο σταθμό το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναμένεται στις 20 Νοεμβρίου. Η πολιτική επικύρωση θα γίνει στο Eurogroup του Δεκεμβρίου. Η διαδικασία για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου κάθε έτους και ολοκληρώνεται ουσιαστικά τον επόμενο Ιούνιο, με την ανακοίνωση των τελικών συστάσεων λήψης μέτρων προσαρμογής, αν κριθεί ότι είναι αναγκαίο.   Η Ελλάδα ωστόσο τελεί παράλληλα και σε μεταπρογραμματική παρακολούθησης σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Για αυτό και στις 20 Νοεμβρίου θα ανακοινωθεί και η έκθεση για την 4η αξιολόγηση.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com