Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Στα 5,3 δισ. ευρώ οι πωλήσεις ελληνικών NPLs από 1/1/2019 - στα σκαριά συναλλαγές 34,7 δισ. ευρώ

Στα 5,3 δισ. ευρώ ανέρχονται οι συναλλαγές που έχουν κλείσει οι ελληνικές τράπεζες σε κόκκινα δάνεια από την αρχή του 2019 μέχρι σήμερα, ενώ σε φάση σχεδιασμού και υλοποίησης βρίσκονται συναλλαγές για NPLs 34,7 δισ. ευρώ. Πανευρωπαϊκά, από τις αρχές του έτους έχουν γίνει 92 συναλλαγές σε κόκκινα δάνεια, ύψους 67,9 δισ. ευρώ. 



Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα στο Λονδίνο η Debtwire, κορυφαία εταιρεία παροχής στοιχείων και αναλύσεων για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, η ελληνική αγορά αποκτά σημαντικό μερίδιο στην πανευρωπαϊκή αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, παρουσιάζοντας, μάλιστα, το γ΄ τρίμηνο του 2019, μαζί με την Ιταλία, σημαντική κινητικότητα και στο μέτωπο των τιτλοποιήσεων. Στον τομέα των νέων τιτλοποιήσεων που σχεδιάζονται, ηγετικό ρόλο κατέχουν η Alpha Bank και η ιταλική Unicredit.

Η συμβολή της ελληνικής αγοράς στην πανευρωπαϊκή αγορά NPLs ενισχύεται πρωταγωνιστικά, τόσο ενόψει της υλοποίησης του ελληνικού Asset Protection Scheme (σχέδιο "Ηρακλής"), όσο και ενόψει του μεγάλου deal της πώλησης της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Cairo και της εταιρίας διαχείρισης απαιτήσεων, FPS, της Eurobank. Σύμφωνα με πληροφορίες του, το συγκεκριμένο deal το οποίο η Eurobank συζητά με την PIMCO, αναμένεται να κλείσει την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Έκθεση της Debtwire για τα ευρωπαϊκά NPLs το γ΄τρίμηνο 2019  (Debtwire European NPLs 3Q19 report) διαπιστώνει, καταρχάς, ότι η συναλλακτική δραστηριότητα σε κόκκινα δάνεια κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019 ήταν πιο ήπια σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους του 2018 και 2017. Η εξέλιξη αυτή καθιστά μάλλον δύσκολη την επίτευξη της αρχικής πρόβλεψης ότι φέτος οι συναλλαγές σε NPLs πανευρωπαϊκά θα ξεπεράσουν τα 200 δισ. ευρώ του 2018.

Τα πρωτεία στις συναλλαγές NPLs έχει η Ιταλία όπου, μέχρι τις 9 Οκτωβρίου, είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 17,7 δισ. ευρώ, ενώ συναλλαγές 44,7 δισ. ευρώ βρίσκονταν σε εξέλιξη. Το σημαντικό χαρακτηριστικό των ιταλικών συναλλαγών σε NPLs για το 2019 είναι ότι αυτές αφορούν ολοένα και περισσότερο δάνεια που θεωρούνται αβέβαιης είσπραξης (δηλ. δάνεια που βγαίνουν προς πώληση αρκετά προτού βρεθούν σε καθυστέρηση 90 ημερών και κατηγοριοποιηθούν ως NPLs). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Debtwire, περίπου το 1/3 του συνολικού όγκου των συμφωνιών που έκλεισαν από την αρχή του 2019 στην Ιταλία, και συγκεκριμένα συναλλαγές 6,4 δισ. ευρώ από τις συνολικές συναλλαγές των 17,7 δισ. ευρώ, αφορά δάνεια που θεωρείται πιθανόν ότι δεν θα πληρωθούν. Το πιο αξιοσημείωτο από τα deals αυτά ήταν η πώληση και μεταβίβαση της διαχείρισης χαρτοφυλακίου της Intesa San Paolo στον όμιλο Prelios με την υποστήριξη της Davidson Kempner.

Σημαντική συμβολή στη διάθεση κόκκινων δανείων από τις ιταλικές τράπεζες, αν και με χαμηλότερο ρυθμό το 2019, είχε το σχήμα κρατικών εγγυήσεων Cartolarizzazione delle Sofferenze (GACs). Το τελευταίο deal που έκλεισε με το συγκεκριμένο σχήμα ήταν χαρτοφυλάκιο της BNL 968 εκατ. ευρώ (Project Juno), ενώ στην ουρά για το ιταλικό APS βρίσκονται έξι deals, συνολικής λογιστικής αξίας 9,8 δισ. ευρώ.

Στην Ελλάδα οι συναλλαγές που έχουν ολοκληρωθεί σε NPLs ανέρχονται σε 5,3 δισ. ευρώ, ενώ έχουν δρομολογηθεί συναλλαγές 34,7 δισ. ευρώ. Η μεγαλύτερη εξ αυτών είναι της Eurobank, που αναμενόταν να κλείσει στο γ΄ τρίμηνο 2019. Στις αρχές Οκτωβρίου η Eurobank ανακοίνωσε τη λήξη των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την PIMCO για την αγορά του 20% του mezzanine και του junior τίτλου της τιτλοποίησης χαρτοφυλακίου (Cairo) 7,4 δισ. ευρώ, καθώς και της πώλησης της Financial Planning Services (FPS), θυγατρικής εταιρίας διαχείρισης απαιτήσεων της Τράπεζας.

Η Debtwire επισημαίνει και την αυξημένη δραστηριότητα της Ελλάδας και της Ιταλίας στις τιτλοποιήσεις NPLs. Όπως αναφέρει, η Alpha Bank και η UniCredit ηγούνται ενός κύματος προσφάτως σχεδιαζόμενων deals,το οποίο θα φέρει το μερίδιο των αναμενόμενων τιτλοποιήσεων NPLs πάνω από τα επίπεδα των συνολικών πωλήσεων δανείων. Μέχρι στιγμής φέτος, οι τιτλοποιήσεις έχουν υποχωρήσει στο 9% των συνολικών πωλήσεων δανείων, έναντι του υψηλότερου σημείου τους, 31%, το 2018. Συγκεκριμένα, στα 5,9 δισ. ευρώ από τις συνολικές πωλήσεις κόκκινων δανείων, ύψους 67,9 δισ. ευρώ που έχουν γίνει από την αρχή του 2019 έναντι τιτλοποιήσεων 63,5 δισ. ευρώ, από συνολικές πωλήσεις NPLs 208,2 δισ. ευρώ που έγιναν το 2018. Η Ελλάδα αντιγράφει το μοντέλο των ιταλικών GACS με τη δημιουργία του σχεδίου "Ηρακλής", το οποίο θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να μεταφέρουν σε SPV κόκκινα δάνεια 30 δισ. ευρώ, προσθέτει η Debtwire.

Η εταιρία κάνει αναφορά και στην Ιρλανδία όπου από την αρχή του χρόνου έχουν κλείσει συναλλαγές σε NPLs, ύψους 9,3 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τις συναλλαγές του 2016 (8,3 δισ. ευρώ) και του 2017 (7,6 δισ. ευρώ). Περισσότερες από τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί από τις αρχές του 2019, και συγκεκριμένα ποσό 5,5 δισ. ευρώ, αφορά δάνεια με οικιστικά ακίνητα.

Όπως επισημαίνει η Debtwire, ενώ οι όγκοι των κόκκινων δανείων στην Ευρώπη μειώνονται τα τελευταία χρόνια, η αντίθετη τάση αναδύεται στην Ασία. Οι κινεζικές και οι ινδικές τράπεζες έχουν τώρα τα υψηλότερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς τους. Με συνολικό όγκο NPLs 325 δισ. δολ. το α΄ εξάμηνο 2019 από 238,7 δισ. δολ. τον Δεκέμβριο 2018, οι τράπεζες της Κίνας έχουν παγκοσμίως το υψηλότερο ποσοστό NPLs. 

H Ινδία κατέλαβε από την Ιταλία την δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη NPLs. Ωστόσο, η δραστηριότητα σε συναλλαγές NPLs στην Ινδία είναι σχετικά αργή με συναλλαγές μόλις 2,37 δισ. δολ. από την αρχή του 2019.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com