Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Η Ελλάδα η χώρα με το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη

Το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, και μάλιστα με απόσταση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παράγει το ελληνικό σύστημα ηλεκτρισμού. 



Όπως αναφέρει η "Καθημερινή”, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα είναι υψηλότερη κατά 22,2 ευρώ, ενώ σε σχέση με χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, κατά 30 ευρώ η μεγαβατώρα.

Έλλειμμα ανταγωνιστικότητας εμφανίζει η εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού και σε σχέση με τις γειτονικές χώρες, με τις οποίες λειτουργούν ηλεκτρικές διασυνδέσεις, όπως η Ιταλία και η Βουλγαρία. Στην Ελλάδα η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος διαμορφώνεται κατά 24,3 ευρώ η μεγαβατώρα υψηλότερα από της Βουλγαρίας και 14,5 ευρώ υψηλότερα η μεγαβατώρα από της Ιταλίας.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν για το β' τρίμηνο του 2019 και πιστοποιούν αφενός το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού και αφετέρου το πλήγμα που δέχεται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ενώ αναδεικνύουν ταυτόχρονα τη βαρύτητα του παράγοντα ενεργειακό κόστος στη συζήτηση που έχει ανοίξει για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και το μείγμα καυσίμου για την ηλεκτροπαραγωγή τα επόμενα χρόνια.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com