Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Εβδομάδα τριπλού "τσεκ" για την ελληνική οικονομία από θεσμούς και αγορές

Τρεις κινήσεις που αναμένονται μέσα στην εβδομάδα συγκεντρώνουν τα "βλέμματα" της κυβέρνησης, των θεσμών αλλά και των αγορών. Ο λόγος για την ανακοίνωση των αναλυτικών στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το εννεάμηνο του 2019, για τις μετρήσεις του Οκτωβρίου αναφορικά με το οικονομικό κλίμα, αλλά και για την ανακοίνωση της S&P την προσεχή Παρασκευή.



Στο δημοσιονομικό πεδίο, αναμένεται η ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή των αναλυτικών στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το εννεάμηνο. Από τα στοιχεία θα φανεί η αναλυτική πορεία των εσόδων (τα πρώτα στοιχεία κατέγραψαν υπέρβαση φορολογικών εσόδων κατά 550 εκατ. ευρώ), αλλά και το κατά πόσο υπάρχουν τα περιθώρια για αύξηση του ποσού του μερίσματος που θα δοθεί φέτος (πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση) και για πιθανή ενίσχυση της έκπτωσης στην παρακράτηση φόρου των επιχειρήσεων (από το 5% που έχει εγγραφεί στο προσχέδιο προϋπολογισμού για φέτος). Το ίδιο ισχύει και για το πακέτο του 2020 (το ΥΠΟΙΚ θέτει τον πήχη για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2020 στο 3,6% του ΑΕΠ).

Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις έχουν προαναγγελθεί για τα μέσα Νοεμβρίου, όταν θα είναι διαθέσιμα τα στοιχεία Νοεμβρίου, όχι μόνο στο πεδίο των φόρων αλλά και των δαπανών (καθώς προβληματίζει η καθυστέρηση του Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).

Το κλίμα και η αναβάθμιση

Πέρα από το δημοσιονομικό πεδίο, σημασία έχει πως αντιλαμβάνεται η αγορά, αλλά και οι ξένοι επενδυτές την πορεία της οικονομίας. Τα νέα στοιχεία για το οικονομικό κλίμα που αναμένονται μέσα στην εβδομάδα θα δείξουν αν διατηρείται το θετικό αποτύπωμα στους διάφορους παραγωγικούς κλάδους, αλλά και στους καταναλωτές (το κλίμα παραμένει κοντά σε ιστορικά υψηλά, μετά την οριακή διόρθωση του Σεπτεμβρίου).

Την Παρασκευή, ένα ακόμη μήνυμα έρχεται από το εξωτερικό. Έχει κυρίως σχέση με το πώς αντιλαμβάνονται οι ξένοι επενδυτές τις κινήσεις της κυβέρνησης. Ο λόγος για την S&P που αναμένεται να δημοσιοποιήσει την προγραμματισμένη της αξιολόγηση για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Πάντως, η ανταπόκριση των επενδυτών από τις ΗΠΑ κατά την αποστολή της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών ήταν εντυπωσιακή. Μάλιστα οι επαφές συνεχίζονται και στην Αθήνα. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε σήμερα επαφές με 15 περίπου εκπροσώπους της αγοράς, ενώ ανάλογος κύκλος θα ακολουθήσει αύριο.

Πλέον, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθούν εγκαίρως (πριν τις 20 Νοεμβρίου) οι εκκρεμότητες του Ιουνίου που "βαραίνουν" την διαπραγμάτευση και την παρούσα αξιολόγηση. Και τούτο ώστε να μπορέσει το ΥΠΟΙΚ να προωθήσει τις ελληνικές επιδιώξεις κατά την επόμενη σύνοδο του Euro Working Group (EWG) στην οποία αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η πρόοδος αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα.

Σημειώνεται ότι σήμερα η Eurostat προέβη στην 2η καθιερωμένη κοινοποίηση των Δημοσιονομικών Στοιχείων του 2015-2018. Ο λόγος για τα στοιχεία που είχε στείλει στην στατιστική αρχή της Κομισιόν η Ελληνική Στατιστική Αρχή και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο τέλος Σεπτεμβρίου. Κατά την προηγούμενη ανακοίνωσή της τον Απρίλιο είχε πιστοποιήσει πλεόνασμα στο 1,1% του ΑΕΠ το 2018 μία πρόβλεψη που παραμένει και στον προϋπολογισμό της νέας κυβέρνησης και οδηγεί σε πρωτογενές πλεόνασμα (σ.σ. χωρίς τόκους) σε όρους εποπτείας στο 4,32%. του ΑΕΠ. Πλέον, το πρωτογενές πλεόνασμα μειώνεται κατά 0,1% του ΑΕΠ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com