Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Τράπεζες: "Πονοκέφαλος" η αύξηση των εσόδων - Μονόδρομος η επιβολή των χρεώσεων

Με το θέμα της μείωσης των κόκκινων δανείων να έχει μπει σε τροχιά αποφασιστικής αντιμετώπισης, ο νέος "ελέφαντας στο δωμάτιο" για τις τράπεζες είναι η αύξηση των εργασιών και των εσόδων τους.



Η τελευταία περνά μέσα από τις χρεώσεις σε κάθε είδους τραπεζική υπηρεσία, δημιουργώντας έντονες αντιδράσεις στο συναλλασσόμενο κοινό. Το θέμα των χρεώσεων μπαίνει αύριο στο τραπέζι κυβέρνησης – τραπεζών, σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μαξίμου.

Στο επίκεντρο της προσπάθειας για την αύξηση των εργασιών τους, οι τράπεζες θα θέσουν την αύξηση των χορηγήσεων, χρηματοδοτώντας κάθε σχέδιο που συγκεντρώνει τις τραπεζικές προϋποθέσεις για να κρίνεται αναπτυξιακό και επενδύσιμο.

Αυτή είναι η κεντρική θέση των τραπεζών όπως διατυπώθηκε στη συζήτηση των τραπεζιτών, με θέμα το μέλλον του τραπεζικού συστήματος, στο 11ο Risk and Management Compliance Forum.

"Οι τράπεζες αφιερώσαμε τα προηγούμενα χρόνια όλη την ενέργεια και τους πόρους μας για τη μείωση των κόκκινων δανείων, χωρίς να έχουμε χρόνο να ασχοληθούμε με το υγιές κομμάτι της τραπεζικής. Σε τρία χρόνια, όμως, το ζήτημα των NPLs θα έχει διευθετηθεί και το πραγματικό θέμα θα είναι το πώς θα παράγει κέρδη η "καλή τράπεζα". Και αυτό είναι πανευρωπαϊκό ζητούμενο", είπαν χθες οι τραπεζίτες Χρήστος Μεγάλου (CEO Τρ. Πειραιώς), Παύλος Μυλωνάς (CEO Εθνικής Τράπεζας), Θεόδωρος Καλαντώνης (Αναπληρωτής CEO Eurobank) και Αρτέμης Θεοδωρίδης (Αναπληρωτής CEO Alpha Bank) σε πάνελ υπό τον συντονισμό του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΤΧΣ, Martin Czurda.

Η ανάγκη των τραπεζών να αυξήσουν τις εργασίες τους, και κυρίως τις χορηγήσεις, συμβαδίζει με το ζητούμενο της κυβέρνησης για την υποστήριξη του τραπεζικού τομέα στην προσπάθεια της οικονομικής ανάπτυξης και υποστηρίζεται, με τη σειρά της, από τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος. "Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για ανάπτυξη των νέων χρηματοδοτήσεων. Αυτή τη στιγμή το υγιές κομμάτι των χορηγήσεων των τραπεζών ανέρχεται σε 75 δισ. ευρώ. Δηλαδή, τα εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται περίπου στο 50% του ΑΕΠ της χώρας, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη προσεγγίζει το 100%. Δυνητικά, επομένως, υπάρχει μεγάλο περιθώριο για αύξηση των χορηγήσεων στην Ελλάδα", είπαν οι τραπεζίτες.

"Όλοι αισθανόμαστε την ευθύνη να καθαρίσουμε τις τράπεζες από τον όγκο των κόκκινων δανείων και να πάμε στο επόμενο μεγάλο βήμα", είπαν οι τραπεζίτες, επισημαίνοντας την ανάγκη χάραξης μιας στρατηγικής που θα οδηγήσει στην αύξηση των εσόδων και στην κερδοφορία των τραπεζών. Ένας στόχος που συνδέεται άρρηκτα, όπως τόνισαν, με τον εξορθολογισμό και τη μείωση του λειτουργικού κόστους ("με κοινωνικό τρόπο", όπως αναφέρθηκε), αλλά και με την ψηφιοποίηση και την αλλαγή μοντέλου λειτουργίας των τραπεζών. Η περαιτέρω ψηφιοποίηση στην οποία οι τράπεζες υλοποιούν μεγάλες επενδύσεις, φέρνει αναπόφευκτα χρεώσεις για τους πελάτες των τραπεζών, όπως ομολόγησαν οι τραπεζίτες, λέγοντας σαφώς ότι οι χρεώσεις είναι μονόδρομος για την αύξηση των εσόδων.

Αναφερόμενοι στο ελληνικό APS (σχέδιο "Ηρακλής"), οι τραπεζίτες είπαν ότι μπορεί να προσφέρει τεράστια βοήθεια για τη μείωση των κόκκινων δανείων και τις τιτλοποιήσεις. Η μείωση των NPLs υποβοηθείται πλέον από το νομικό πλαίσιο (ενδεικτικά αναφέρθηκε ο νόμος 4605/2019 που δίνει στις τράπεζες τη σοφία για την εφαρμογή ρυθμίσεων με οικονομικό νόημα). Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση για τις τράπεζες θα είναι να συντονίσουν τον βηματισμό προβλέψεων και "κουρεμάτων" (έτσι ώστε η δυνητική ζημία για τις τράπεζες να μην έχει dilution effect, ενεργοποιώντας τον νόμο για τον αναβαλλόμενο φόρο).

Όπως κατέληξαν οι τραπεζίτες, η μείωση των κόκκινων δανείων και η μείωση του κόστους, οδηγούν νομοτελειακά σε μικρότερες τράπεζες. "Σε τρία χρόνια, τα μεγέθη των καλών τραπεζών θα είναι πολύ μικρότερα. Και τότε, θα τεθεί θέμα συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο", είπαν, εκτιμώντας ότι οι συγχωνεύσεις τραπεζών θα μπουν στο τραπέζι στα επόμενα 2 – 3 χρόνια.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com