Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος σε Ευρωζώνη και Ελλάδα τον Οκτώβριο

Νέα αισθητή επιδείνωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στη ζώνη του ευρώ, εν μέσω πληθώρας άκρως απογοητευτικών δεδομένων για την «υγεία» των μεγάλων μελών της νομισματικής ένωσης, αλλά και με το τοπίο για το Brexit και τους εμπορικούς πολέμους να μην έχει ακόμη ξεκαθαρίσει. Κάμψη είχαμε και στην Ελλάδα, με τον σχετικό δείκτη πάντως να παραμένει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τον ευρωπαϊκό. 



Όπως προκύπτει από τη μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) διαμορφώθηκε αυτό τον μήνα στις 100,08 μονάδες, με πτώση 0,9 μονάδων σε σχέση με τον προηγούμενων. Πτώση 0,8 μονάδων στο 100,08 είχαμε και στην Ε.Ε. των 28 κρατών- μελών.

Στη Γερμανία ο δείκτης μειώθηκε μόλις 0,2 και στη Γαλλία κατά 0,1. Στην Ισπανία είχαμε μεγαλύτερη επιδείνωση, με πτώση του δείκτη κατά 0,3 μονάδες. Στον αντίποδα σε Ιταλία και Ολλανδία είχαμε ελαφρά ανάκαμψη.

Στη χώρα μας ο δείκτης υποχώρησε στις 106,7 μονάδες από 107,2 τον Σεπτέμβριο. Αν και είχαμε αύξηση του επιμέρους δείκτη στη βιομηχανία, αυτή δεν ήταν ικανή να αντισταθμίσει την πτώση των δεικτών για τις υπηρεσίες, το λιανεμπόριο, τις κατασκευές, αλλά και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com