Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις 100.000 οφειλέτες του ν. Κατσέλη

Στο μικροσκόπιο των τραπεζών και αντιμέτωποι με την απειλή κατασχέσεων και πλειστηριασμών, έρχονται από αύριο πάνω από 100.000 δανειολήπτες με εκκρεμείς υποθέσεις στο νόμο Κατσέλη. 



Μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που εγκαινιάζει αύριο τη λειτουργία της θα αποτελέσει το εργαλείο των τραπεζών για το "κοσκίνισμα" των οφειλετών που απολαμβάνουν την ασυλία του νόμου 3869/2010 μέχρι να αποφανθούν τα δικαστήρια για το εάν πράγματι δικαιούνται προστασίας.

Η νέα πλατφόρμα θα ρίξει φως στα άδυτα των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, δίνοντας την άμεση δυνατότητα στις τράπεζες να αποδείξουν στο δικαστήριο, πολύ νωρίτερα από την προγραμματισμένη  δικάσιμο, αν ένας δανειολήπτης εκμεταλλεύεται καταχρηστικά το προστατευτικό πλαίσιο του νόμου. Η απόδειξη αυτή θα επισύρει άμεσα τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του δανειολήπτη με την εκκρεμή αίτηση στον νόμο Κατσέλη, έστω και αν τυπικά η εκδίκαση της υπόθεσής του θα γίνει στον χρόνο που έχει οριστεί. Πράγμα που σημαίνει ότι για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που κρύβονται στον νόμο Κατσέλη τα ψέματα τελείωσαν και έρχονται πλειστηριασμοί ακινήτων και κατασχέσεις λογαριασμών.

Με τη λειτουργία της ειδικής πλατφόρμας για τον έλεγχο των εκκρεμών υποθέσεων του ν. Κατσέλη, οι τράπεζες θα μπορούν από αύριο να μπαίνουν στην πλατφόρμα και εισάγοντας τον ΑΦΜ του δανειολήπτη να έχουν απευθείας πρόσβαση στο προφίλ του σε Taxis (Ε1, Ε3, Ε9) και ΕΦΚΑ. Έχοντας πλήρη και διασταυρωμένη εικόνα για το εισόδημα και την περιουσία του οφειλέτη που έχει ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, οι τράπεζες θα μπορούν να διαπιστώσουν αν αυτός είναι μη επιλέξιμος για προστασία και να προσκομίσουν αποδείξεις στο δικαστήριο, υποβάλλοντας αίτημα ασφαλιστικών μέτρων για τη διακοπή της προστασίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τράπεζες θα έχουν στα χέρια τους τα στοιχεία των οφειλετών του ν. Κατσέλη εντός πέντε ημερών. Τις τελευταίες ημέρες οι τράπεζες "προβάρουν" την πλατφόρμα, με στόχο να αποστείλουν ομαδοποιημένα αιτήματα για την παροχή στοιχείων, έτσι ώστε το "σκανάρισμα" των εκκρεμών υποθέσεων του ν. Κατσέλη να γίνει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μέχρι σήμερα, αν και η άρση απορρήτου έδινε στις τράπεζες το δικαίωμα να αναζητήσουν τα οικονομικά στοιχεία του δανειολήπτη για να αποδείξουν ότι αυτός δεν δικαιούται την προστασία του νόμου Κατσέλη, στην πράξη ήταν δύσκολο να το κάνουν. Και αυτό διότι έπρεπε να αντλούν χειροκίνητα την πληροφόρηση αυτή είτε πηγαίνοντας στις ΔΟΥ είτε σε άλλες δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες.

Πλέον, με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα "σκανάρει" τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη που έχει λάβει καθεστώς προστασίας και αυτό δεν έχει κριθεί ακόμη δικαστικά, οι τράπεζες θα μπορούν να "ξεσκεπάσουν" άμεσα όσους οφειλέτες δρουν καταχρώμενοι την προστασία του νόμου, να προσφύγουν στο δικαστήριο ακυρώνοντάς την και να κινήσουν άμεσα τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.

Η λειτουργία της πλατφόρμας για τις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη αναμένεται να στρέψει αυτοβούλως στις τράπεζες πολλούς οφειλέτες που αν και μπορούσαν, δεν πλήρωναν τα δάνειά τους. Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες είχαν στείλει επιστολές στους δανειολήπτες με εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, καλώντας τους να προσέλθουν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους με βάση τον νέο νόμο 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, σχεδόν το 50% όσων έχουν προσφύγει δικαστικά με βάση τον ν. 3869/2010, έχουν λάβει απορριπτική απόφαση.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com