Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Κομισιόν: Υπερπλεόνασμα φέτος, θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2020-2021

Χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από αυτόν που αναμένει η κυβέρνηση για το 2020 περιλαμβάνουν -όπως αναμενόταν- οι φθινοπωρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Ωστόσο, όπως ανέφεραν και κοινοτικές πηγές, εκτιμάται ότι διασφαλίζεται ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και το 2020.



Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι για το 2019 ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ υπερκαλύπτεται. Η Επιτροπή εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει στο 3,8% του ΑΕΠ φέτος με την προϋπόθεση ότι οι δαπάνες ΥΚΩ της ΔΕΗ θα καλυφθούν από το απόθεμα και δεν θα υπάρξει πρόσθετο κοινωνικό πακέτο.

Για το 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι θα διασφαλιστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%, το ίδιο και για το 2021. Πάντως στην Έκθεση επισημαίνεται ότι μένει να φανεί η επίπτωση από τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Πορεία ΑΕΠ
Οι φθινοπωρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν την επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικά για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,8% φέτος, κατά 2,3% το 2020 και κατά 2% το 2021. Για την ευρωζώνη υπολογίζει σε ανάπτυξη κατά 1,1% φέτος και κατά 1,2% την προσεχή διετία.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση στο προσχέδιο Προϋπολογισμού προβλέπει ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ κατά 2% φέτος και κατά 2,8% το 2020. Οι σημερινές προβλέψεις του κοινοτικού οργάνου αποτελούν μία πρόγευση του πακέτου εκθέσεων που θα ανακοινωθούν στις 20 Νοεμβρίου αναφορικά με τον Προϋπολογισμό του 2020 και με την πορεία της Τετάρτης Αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας.

Τι αναφέρει η έκθεση
Στο κεφάλαιο για την Ελλάδα η Επιτροπή αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:

* Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά αναμένεται να παραμείνει ανθεκτική έναντι του ασθενέστερου εξωτερικού περιβάλλοντος. Η συνεχιζόμενη ανάκαμψη πιθανόν να υποστηριχθεί από τα αυξανόμενα  μερίδια εξαγωγών, αλλά και από τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που έχουν στόχο την τόνωση των επενδύσεων και τη μείωση του κόστους εργασίας.

* Το ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης αναμένεται να σημειώσει πλεόνασμα το 2019 για τέταρτο συνεχές έτος.

* Η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς της στόχους, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει την ποιότητα των δημόσιων οικονομικών της.

* Το πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους Ενισχυμένης Εποπτείας προβλέπεται να φθάσει το 3,8% του ΑΕΠ το 2019. Η πρόβλεψη προϋποθέτει ότι οι οφειλές ΥΚΩ της ΔΕΗ θα καλυφθούν από το αποθεματικό και πως δεν θα καταβληθεί πρόσθετη δέσμη κοινωνικών μέτρων,  πέρα από τα τρέχοντα σχέδια, "επειδή δεν ανακοινώθηκε με επαρκή λεπτομέρεια".

* Η πρόβλεψη για το 2020 ενσωματώνει τις προγραμματισμένες μειώσεις φόρων και αυξήσεις παροχών αλλά και τα αντισταθμιστικά μέτρα που προσφέρουν δημοσιονομική ισορροπία. "Συνολικά, η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει τους πρωτογενείς στόχους για το πλεόνασμα το 2020 και το 2021".

* Οι δημοσιονομικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν επίσης την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ και τη δέσμευση των αρχών να ανταποκριθούν στις πιθανές δημοσιονομικές επιπτώσεις "στο πλαίσιο των συμφωνημένων ανωτάτων ορίων δαπανών του Υπουργείου Εργασίας".

* Η δημοσιονομική πρόβλεψη εξακολουθεί να υπόκειται σε αβεβαιότητα λόγω της  απόφασης του ΣτΕ σχετικά με τις συντάξεις, η οποία εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη, ενώ θα μπορούσαν να προκύψουν πρόσθετες πιέσεις από παλαιότερες πρωτοβουλίες που επηρεάζουν το δημόσιο μισθολογικό κόστος και από τον αυξανόμενο αριθμό προσωρινής απασχόλησης.  Γίνεται λόγο και για ανοδική εξέλιξη (υψηλότερο πλεόνασμα)  μέσα από τα ανώτατα όρια του προϋπολογισμού τα οποία μειώθηκαν μεν αλλά παραμένουν υψηλά.

* Σε μακροοικονομικό επίπεδο, γίνεται λόγος για κινδύνους πιέσεων στο ΑΕΠ που προέρχονται από την επιβράδυνση της εξωτερικής ζήτησης, καθώς και από την επίμονη υποεκτέλεση του ΠΔΕ.  Υπάρχουν και προοπτικές ισχυρότερης ανόδου του ΑΕΠ που συνδέονται με τη σημαντική βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και του καταναλωτικού κλίματος, το οποίο δεν έχει ακόμη φανεί μέσα από σημαντικές αυξήσεις των δαπανών. Η βελτιωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση και στον τραπεζικό δανεισμό θα συμβάλει επίσης στην περαιτέρω ανάκαμψη του ΑΕΠ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com