Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Στις 25 Νοεμβρίου η προεξόφληση του δανείου του ΔΝΤ

Η διαδικασία για την έναρξη της υλοποίησης της προεξόφλησης του δανείου του ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εκδηλωθεί την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου.



"Θα πάμε στο Eurogroup του Δεκεμβρίου με δύο πολύ καλά νέα. Είναι στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη συνέπεια και την πειθαρχία με την οποία κινούμαστε στην επίτευξη των στόχων με τους οποίους έχουμε δεσμευθεί...” υποστήριξε αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, επιβεβαιώνοντας ότι μετά τη σημερινή θετική Έκθεση της τέταρτης φάσης της μεταμνημονιακής εποπτείας και την εκπεφρασμένη εκτίμηση της Κομισιόν για την επίτευξη των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019 και το 2020, το ΥΠΟΙΚ θα κινηθεί και στο "μέτωπο” του δανείου του ΔΝΤ.

Αρχές του 2020 η δεύτερη δόση
Η πρώτη δόση θα προεξοφληθεί μέσα στον Νοέμβριο και η δεύτερη στις αρχές του 2020, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό.

Η έναρξη προεξόφλησης του δανείου του ΔΝΤ, όπως συνέβη και με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την θέση των ελληνικών τίτλων, τόσο των κρατικών όσο και των εταιρικών στη δευτερογενή αγορά, αν και όπως υποστηρίζεται αρμοδίως από τραπεζικά στελέχη η κίνηση αυτή έχει εν μέρει προεξοφληθεί στις αγορές.

Παρ' ό,τι δεν θα είναι άμεση η συνέπεια, εν τούτοις, τραπεζικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η βελτίωση αυτή της εικόνας του ελληνικού χρέους θα ευνοήσει σημαντικά το περιβάλλον μέσα στο οποίο εξελίσσεται η διαδικασία για τη συστημική αντιμετώπιση των NPLs – NPEs μέσω του "Ηρακλή”. Και αυτό γιατί η διαδικασία αυτή όπως είναι γνωστό θα "καταλήγει” στην... παραγωγή τίτλων ιδιωτικού χρέους (με ένα μέρος του να καλύπτεται από εγγυήσεις δημοσίου) μέσα σε ένα περιβάλλον το οποίο θα βελτιώνεται ως προς την αξιοπιστία τους...

Θετικό για τις τράπεζες
Και εφόσον όλα αυτά προχωρήσουν έγκαιρα θα επηρεάσουν πολύ θετικά τις ελληνικές τράπεζες ενόψει των stress test της άνοιξης του 2020, τα οποία όμως θα γίνουν με τα αποτελέσματα των τραπεζών κατά το έτος 2019, αλλά και τις προβολές του 2020.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε –όπως είχε αποκαλύψει το "Κεφάλαιο”– ότι με τους όρους που έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται, ο SSM είδε ευνοϊκά τη διεύρυνση της κίνησης αυτής με την επέκταση της δυνατότητας εγγυήσεων από πλευράς δημοσίου στα 12 δισ. ευρώ (από τα αρχικά 9 που προβλεπόταν) προκειμένου να καλυφθεί η δυνατότητα επέκτασης των τιτλοποιήσεων σε υψηλότερα επίπεδα από τα 32 δισ. αρχικά προβλεπόμενα.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι αφενός η προεξόφληση του δανείου του ΔΝΤ και αφετέρου η προώθηση της συστημικής αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων (μέσω "Ηρακλή”) αποτελούν τις "ράγες” πάνω στις οποίες κινείται η διαδικασία αναβάθμισης του ελληνικού χρέους.

Και η κατά συνέπεια "μελλοντική” προσέγγιση της διαδικασίας ένταξης στο νέο QE της ΕΚΤ...     
 
website counter
friend finderplentyoffish.com