Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

Σχέδιο "προκαταβολής" 50% για 123.655 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ

Προσωρινές επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, οι οποίες θα αντιστοιχούν περίπου στο 50% της οριστικής παροχής σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση, προκειμένου να ανακουφίσει οικονομικά τους συνταξιούχους οι οποίοι αναμένουν ακόμα και από το 2015 να λάβουν τις σχετικές παροχές από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, αλλά και να επιμηκύνει το "βάρος" από το κόστος της εξόφλησης τους.



Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα, ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, στις 123.655 ανέρχονται οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ.

Πιο αναλυτικά τις 87.591 φτάνουν οι εκκρεμείς επικουρικές και τα 36.064 τα εκκρεμή εφάπαξ.

Σχετικά με το οξύ αυτό πρόβλημα,  ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότης Μηταράκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του τόνισε ότι "στο πλαίσιο των αλλαγών του ασφαλιστικού που δρομολογούνται αυτή τη στιγμή, εξετάζουμε πιο "γενναιόδωρα" τόσο σε επίπεδο επικουρικών όσο και σε ΕΦΑΠΑΞ το ενδεχόμενο προσωρινών συντάξεων, αλλά με το σωστό υπολογισμό, βάσει του ύψους της οριστικής σύνταξης".

Κύκλοι των ταμείων με τους οποίους ήλθε σε επαφή το Capital.gr, ανέφεραν πως εκείνο το οποίο εξετάζεται είναι να δίδεται ως προσωρινή καταβολή, κοντά στο μισό της μέσης επικουρικής σύνταξης (ανά τομέα ασφάλισης) και το μισό του μέσου καταβαλλόμενου εφάπαξ.

Πώς θα υπολογίζονται οι προσωρινές παροχές του ΕΤΕΑΕΠ
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση σχεδιάζει το εξής: Όταν κάποιος συνταξιούχος καταθέτει τα δικαιολογητικά του για να λάβει επικουρική σύνταξη ή /και εφάπαξ , αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες κρίνουν  ότι είναι πλήρη τα δικαιολογητικά του, να εγκρίνουν την εκταμίευση μίας προσωρινής επικουρικής σύνταξης ενός προσωρινού εφάπαξ. Η προσωρινή αυτή σύνταξη και το εφάπαξ θα αντιστοιχούν στο 50% της μέσης επικουρικής σύνταξης και του μέσου εφάπαξ το οποίο δίδει κάθε τομέας επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας (εφάπαξ) του ΕΤΕΑΕΠ.

Για παράδειγμα, αν ένας συνταξιούχος του υπουργείου Οικονομικών καταθέσει τα δικαιολογητικά του για επικουρική σύνταξη, το ΕΤΕΑΕΠ, αφού ελέγξει την πληρότητά τους, θα βλέπει ποια είναι η μέση επικουρική σύνταξη την οποία δικαιούται ένας υπάλληλος του ΥΠΟΙΚ, και θα καταβάλλει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το 50% στον αιτούντα συνταξιούχο ως προσωρινή σύνταξη.

Με την ίδια λογική εξετάζεται η καταβολή προσωρινού εφάπαξ.

Ο στόχος της κυβέρνησης
Ο στόχος της κυβέρνησης, μέσα από αυτό το σχεδιασμό, είναι διπλός:

-Κατά πρώτον, να σταματήσει την πολύμηνη αναμονή χιλιάδων συνταξιούχων προκειμένου να λάβουν την επικουρική σύνταξη ή και το εφάπαξ τους.

-Κατά δεύτερον, να "κατανείμει" χρονικά σε πιο ευρεία κλίμακα το κόστος της εξόφλησης των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ, προκειμένου να μην "ξεφύγει" η εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΕΤΕΑΕΠ, ειδικά καθώς αυτός αναμένεται να επιβαρυνθεί ενόψει της εξαγγελθείσας αύξησης των επικουρικών συντάξεων, κατ’ εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές του 2016.

Υπενθυμίζεται πως με βάση τα σημερινά δεδομένα, μόνο ο ΕΦΚΑ δίδει προσωρινή κύρια σύνταξη , η οποία ανέρχεται μεταξύ 384 ευρώ και 768 ευρώ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com