Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Δημόσιο: "Πάγο" στην αύξηση εποχικού προσωπικού βάζει η κυβέρνηση

"Εντολή” να μην υπάρξει αύξηση των εποχικών εργαζομένων στο Δημόσιο έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο Υπουργός Εσωτερικών, κος. Τάκης Θεοδωρικάκος, στα πλαίσια της διαδικασίας κατάρτισης του προγραμματισμού των προσλήψεων στη γενική κυβέρνηση το 2020.



Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, σε εγκύκλιο του, "όσον αφορά στο εποχικό προσωπικό θα πρέπει να αποφεύγεται αύξηση του αριθμού αυτού σε σχέση με το προσωπικό που προσλήφθηκε το έτος 2019”. Μ' άλλα λόγια, ο ΥΠΕΣ, κος. Θεοδωρικάκος ξεκαθαρίζει πως δεν πρέπει να αυξηθεί το πλήθος των προσλήψεων εποχικών υπαλλήλων στο Δημόσιο το 2020 σε σχέση με εκείνο το πλήθος που προσλήφθηκε το 2019.

Όσον αφορά το τακτικό προσωπικό, η ίδια εγκύκλιος αναφέρει πως "η προσπάθεια που καταβάλλεται για την τήρηση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων και ιδίως του λόγου μία αποχώρηση/μία πρόσληψη”. Συνεπώς για κάθε μία αποχώρηση μόνιμου δημοσίου υπαλλήλου το 2019 θα προκύπτει μία νέα πρόσληψη, επίσης, μόνιμου υπαλλήλου.

Για τος λόγους αυτούς, το ΥΠΕΣ επισημαίνει στους φορείς του Δημοσίου πως πρέπει να προβούν σε "συνετή” και "ρεαλιστική” εκτίμηση των αναγκών τους, με βάση τις "ιδιαιτερότητες” και τις "άμεσες προτεραιότητες”  τους,  τις "εκτιμώμενες αποχωρήσεις του φορέα και τις επείγουσες ανάγκες προς κάλυψη που θα προκύψουν από αυτές τα επόμενα έτη”, προκειμένου η νέα αυτή προσπάθεια να οδηγήσει στον "αποτελεσματικότερο σχεδιασμό και εφαρμογή της πολιτικής προσλήψεων στο Δημόσιο”.

Ποιοι εξαιρούνται από τον ετήσιο προγραμματισμό
Ωστόσο, στην ίδια εγκύκλιο, ο ΥΠΕΣ ξεκαθαρίζει, όσο αναφορά το τακτικό προσωπικό, πως από τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων τακτικού προσωπικού, εξαιρούνται:

- Οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού σε ΟΤΑ α΄ βαθμού, που θα διενεργηθούν με την ειδική διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 91 του ν. 4583/2018 ("Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι”), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

- Οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού σε ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ α΄ Βαθμού (σ.σ. Δήμοι) και σε δημοτικά Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), που θα διενεργηθούν με την ειδική διαδικασία του άρθρου 24 του ν. 4479/2017, συμπληρωματικά της 3Κ/2018 προκήρυξης.

Επομένως, για τις παραπάνω περιπτώσεις, σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, δεν θα υποβληθούν τα αιτήματα των φορέων για προσλήψεις προσωπικού. Οι θέσεις που θα καλυφθούν με τις παραπάνω διαδικασίες θεωρούνται ως δεσμευμένες και θα πρέπει να αφαιρεθούν από τις υφιστάμενες κενές θέσεις που καταχωρούνται στο αντίστοιχο πεδίο της εφαρμογής. Σημειώνεται πως το εποχικό προσωπικό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν συμπεριλαμβάνεται στον ετήσιο προγραμματισμό.

Ποιοι επιπλέον εντάσσονται
Επίσης, από το ΥΠΕΣ ξεκαθαρίζεται πως εντάσσονται πλέον στον ετήσιο προγραμματισμό οι προσλήψεις δικηγόρων και νομικών συμβούλων των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού (σ.σ. Δήμων και Περιφερειών), οι οποίοι συνδέονται με τους φορείς με σχέση έμμισθης εντολής.

Έτσι οι φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν απαιτείται να υποβάλουν αιτήματα για την πρόσληψη του εποχικού τους προσωπικού, καθότι από τις ισχύουσες διατάξεις προβλέπεται η υποβολή αιτημάτων για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού εφόσον αυτό εμπίπτει στην έγκριση της Επιτροπής της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου

33/2006. Ωστόσο, στην περίπτωση των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού (σ.σ. Δήμων και Περιφερειών), των Νομικών Προσώπων και των επιχειρήσεων τους, οι προσλήψεις για την κάλυψη αμιγώς εποχικών αναγκών έχουν εξαιρεθεί από την έγκριση της Επιτροπής της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου και είτε δεν εγκρίνονται από κανένα όργανο (π.χ. ναυαγοσώστες, προσωπικό πυροπροστασίας, προσωπικό για τη στελέχωση των δημοτικών κατασκηνώσεων), είτε εγκρίνονται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών

(π.χ. προσωπικό που αμείβεται με αντίτιμο για τη στελέχωση υδροθεραπευτηρίων κ.λπ.).

Άλλες περιπτώσεις έκτακτου προσωπικού εγκρίνονται μεν από την Επιτροπή της ΠΥΣ 33/2006 αλλά δεν χαρακτηρίζονται από εποχικότητα, όπως π.χ. διευθυντές σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου επί θητεία, προσωπικό για τη στελέχωση ΚΑΠΗ, παιδικών σταθμών κ.λπ. Επομένως, όλες αυτές οι περιπτώσεις δεν θα συμπεριληφθούν στον ετήσιο προγραμματισμό του ν.4590/2019, όπως δεν θα συμπεριληφθούν και συμβάσεις μίσθωσης έργου. Τα αιτήματα αυτά θα υποβληθούν μέσω της διαδικασίας ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων έκτακτου προσωπικού.

Επισημαίνεται, από την ίδια εγκύκλιο του ΥΠΕΣ, ότι οι φορείς πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη επιμέλεια ώστε τα αιτήματα να υποβληθούν με ορθό τρόπο σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες τη, από 14 έως 26 Νοεμβρίου 2019.

Επίσης, από το ΥΠΕΣ ξεκαθαρίζεται ότι τα αιτήματα πρόσληψης τακτικού προσωπικού που εκκρεμούν για έγκριση από την Επιτροπή της ΠΥΣ 33/2006, όπως ισχύει και δεν έχουν εγκριθεί, θα πρέπει, εφόσον η αναγκαιότητα προς κάλυψη των θέσεων αυτών εξακολουθεί να υφίσταται, να υποβληθούν εκ νέου.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com