Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Ταμεία: Κατασχετήρια και τιτλοποιήσεις οφειλών για όσους δεν ρυθμίζουν τις οφειλές τους

Πλάνο κατασχέσεων  χωρίς "διακρίσεις" περί ύψους και Ταμείου οφειλής, αλλά ακόμα και "τιτλοποιήσεων" των ασφαλιστικών χρεών, τουλάχιστον εκείνων που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ (ιδίως των εργοδοτών), για όσους δεν ρύθμισαν τις οφειλές τους με τις 120 δόσεις ή δεν θα ρυθμίσουν μελλοντικά τα χρέη επεξεργάζεται η κυβέρνηση.



Το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη, με τα οποία ήλθε σε επαφή το Capital.gr, θα προχωρήσει σε "σκλήρυνση" της στάσης του απέναντι σε εκείνους τους οφειλέτες οι οποίοι είτε δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων (ή δεν είναι ενταγμένοι σε κάποια άλλη ρύθμιση), είτε αρνούνται να δείξουν δείγματα συνέπειας πληρώνοντας κάθε μήνα, τουλάχιστον τις τρέχουσες εισφορές, μαζί και ένα "εύλογο" ποσό "έναντι" των παλιών χρεών (π.χ. το 1% της παλιάς οφειλής κάθε μήνα).

Η "ώρα της αλήθειας" –εκ μέρους των Ταμείων– σε βάρος των μη "ρυθμισμένων" οφειλετών θα έλθει το αργότερο από τις αρχές του 2020, αφού δηλαδή παρέλθει η τελευταία προθεσμία (31 Δεκεμβρίου) υποβολής των αιτήσεων για ένταξη στις 120 δόσεις για όσους επαγγελματίες υπέβαλαν αίτημα προσδιορισμού χρεών έως τις 7 Οκτωβρίου.

Χρέη 35 δισ. ευρώ εκτός ρυθμίσεων
Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, κοντά στους 430.000 οφειλέτες έχουν ενταχθεί στις 120 δόσεις (100.000 εξ αυτών έχουν κάνει αίτηση προσδιορισμού των οφειλών τους και θα ενταχθούν τυπικά έως τις 31/12), ρυθμίζοντας χρέη 4,5 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), πως πάνω από 1 εκατομμύριο οφειλέτες δεν μπήκαν στην τελευταία ρύθμιση, ούτε είναι ενταγμένοι σε κάποια άλλη παλιότερη (π.χ. 12 δόσεων, 100 δόσεων κ.λπ.). Το (μη ρυθμισμένο) χρέος των οφειλετών αυτών αγγίζει τα 35 δισ. ευρώ. 

Προκειμένου να ξεκαθαρισθεί πλήρως η εικόνα μεταξύ "εισπράξιμων" και "μη εισπράξιμων" μη ρυθμισμένων οφειλών, το ΚΕΑΟ δεν σκοπεύει πλέον να κάνει "διακρίσεις" στα κατασχετήριά του, δηλαδή να συνεχίσει να δίδει μεγαλύτερη έμφαση στους εργοδότες με μεγάλες (κυρίως εργοδοτικές) οφειλές στο ΙΚΑ και λιγότερη στους επαγγελματίες με χρέη στον τέως ΟΑΕΕ κ.λπ., όπως συνέβαινε έως πρότινος.

Πλέον η απειλή και (σε περίπτωση μη "συμμόρφωσης") η υλοποίηση των κατασχετηρίων θα είναι "οριζόντια" και "καθολική" για όλους τους οφειλέτες που δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους ή τουλάχιστον δεν τηρούν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, χωρίς να γίνεται διαφοροποίηση σε σχέση με το ύψος της οφειλής και το Ταμείο στο οποίο χρωστά κάποιος.

Προσδοκίες είσπραξης
Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας με τα οποία συνομίλησε το Capital.gr εκτιμούν ότι:

- Τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ (από τα 35 δισ. ευρώ μη ρυθμισμένων χρεών) είναι σταδιακά "εισπράξιμα", δηλαδή μπορούν να εισπραχθούν, αν μη τι άλλο, μέσω "έναντι" καταβολών ή μέσω της υφιστάμενης "πάγιας ρύθμισης" των 12 δόσεων ή της εξεταζόμενης "πάγιας ρύθμισης" των 24 δόσεων (όπως εξετάζουν κύκλοι της κυβέρνησης, αν και διατυπώνονται αντιρρήσεις από μερίδα υψηλόβαθμων στελεχών του υπ. Εργασίας). Κάτι τέτοιο, όμως, μπορεί να συμβεί υπό τον όρο ότι τα Ταμεία θα εντείνουν την πίεση πάνω στους οφειλέτες, μέσω νέων ειδοποιητηρίων και (εφόσον οι οφειλέτες δεν "συμμορφωθούν" ρυθμίζοντας τα χρέη τους) νέων εκδόσεων κατασχετηρίων.

- Τα υπόλοιπα, όμως, 30 δισ. ευρώ (επί συνόλου 35 δισ. ευρώ μη ρυθμισμένων χρεών) δεν θεωρούνται "εισπράξιμα". Γι' αυτό υψηλόβαθμα στελέχη του υπ. Εργασίας αναζητούν άλλες "λύσεις", όπως η τιτλοποίησή τους, δηλαδή η πώλησή τους σε funds σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με εκείνο το οποίο ανέρχονται τώρα. Από τη διαδικασία αυτή –τονίζουν οι ίδιες πηγές– θα κέρδιζαν τα Ταμεία ένα ορισμένο ποσό (ιδιαίτερα χρήσιμο σε συνθήκες που φαίνεται να αυξάνονται οι συνταξιοδοτικές δαπάνες, π.χ., για αναδρομικά κ.λπ.), καθώς σε αντίθετη περίπτωση δεν θα εισέπρατταν ούτε σεντ. Τα ίδια στελέχη εξετάζουν η διαδικασία της τιτλοποίησης να αφορά χρέη άνω των 100.000 ευρώ, ιδίως εκείνα προς το ΙΚΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, οι οφειλέτες με τέτοια χρέη ανέρχονται σε πάνω από 45.000, ενώ τα χρέη τους φτάνουν κοντά στα 17,2 δισ. ευρώ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com