Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

ΥΠΕΝ: Τι αλλάζει στα νυχτερινά τιμολόγια του ρεύματος

Διευκρινίσεις για τις μειώσεις που θα ισχύσουν στα τιμολόγια της ΔΕΗ ΔΕΗ+0,38% εξέδωσε το υπουργείο Ενέργειας, στον απόηχο της συνέντευξης του υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και θέλοντας να διορθώσει τυχόν παρερμηνείες.



Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο άρθρο 15 του σχεδίου νόμου για ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΑΠΕ κλπ. που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή και το οποίο προβλέπει αναπροσαρμογή των χρεώσεων Υπηρεσίας Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) στα νυχτερινά τιμολόγια όλων των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος για καταναλώσεις άνω των 1.600 KWh/τετράμηνο.

Όπως επισημαίνεται ο υπουργός αναφέρθηκε σε μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ στη νυχτερινή κατανάλωση μόνο για πελάτες οικιακής χρήσης Χαμηλής Τάσης (κυρίως νοικοκυριά) στις υψηλότερες καταναλώσεις. Πρόκειται για μείωση μιας ρυθμιζόμενης χρέωσης που εφαρμόζεται σε όλους τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και όχι μόνο τη ΔΕΗ και ευνοεί κατά κύριο λόγο τα νοικοκυριά που κάνουν αυξημένη χρήση ενεργοβόρων συσκευών κατά τη διάρκεια της νύχτας (π.χ. θερμοσυσσωρευτές, κλιματιστικά). Θα είναι από 30% και θα φτάνουν έως και το 65%.

«Συνεπώς, τυχόν αναφορές για γενικευμένες αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ ή στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (που αφορούν όλους τους παρόχους) οφείλονται σε παρερμηνεία των δηλώσεων του Υπουργού ΠΕΝ και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» σημειώνει το υπουργείο.

Υπενθυμίζεταί ότι στη συνέντευξή του ο υπουργός σημείωσε πως στόχος είναι να διορθωθεί η αδικία όσων είχαν πάνω από 1600 κιλοβατώρες και καλούνταν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά.

Στον κάτωθι πίνακα περιγράφονται οι υφιστάμενες χρεώσεις ΥΚΩ στα νυχτερινά τιμολόγια και οι νέες που θα ισχύουν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Κλιμάκια κατανάλωσης Υφιστάμενες χρεώσεις ΥΚΩ (€/kWh) Νέες χρεώσεις ΥΚΩ (€/kWh)
0-1.600 kWh/4μηνο 0,0069 0,0069
1600-2000 kWh/4μηνο 0,0500 0,0150
2000 kWh και άνω 0,0850 0,0300
 
website counter
friend finderplentyoffish.com