Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Οριστικό "ναυάγιο" για το voucher στα γυαλιά οράσεως

Θεσμοθετήθηκε από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας τον Ιούνιο του 2018 (με το νόμο 4549/2018 με διατάξεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων), στην πράξη όμως δεν ίσχυσε ποτέ. Ο λόγος για το περίφημο voucher των 100 ευρώ για την προμήθεια οπτικών ειδών από τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, που άλλαζε τον τρόπο της αποζημίωσης.



Αντί δηλαδή οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν τον οπτικό και στη συνέχεια να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, η διαδικασία αντιστράφηκε. Όπως οριζόταν, τα οπτικά – γυαλιά οράσεως που θα χορηγούνταν από μη συμβεβλημένο ιδιώτη πάροχο, θα παρέχονταν κατόπιν προηγούμενης γνωμάτευσης πιστοποιημένου ιατρού οφθαλμιάτρου και κατόπιν ιατρικού ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού.

Οι ασφαλισμένοι θα προσκόμιζαν στο κατάστημα οπτικών τη βεβαίωση voucher και θα προμηθεύονταν τα γυαλιά οράσεως, καταβάλλονταν τη διαφορά αν υπήρχε. Στη συνέχεια το ποσό που αναγραφόταν στη βεβαίωση θα δινόταν από τον ΕΟΠΥΥ στο κατάστημα οπτικών ειδών κατόπιν προσκόμισης από τον τελευταίο της ιατρικής γνωμάτευσης, της ηλεκτρονικής βεβαίωσης και του παραστατικού πώλησης.

Το νέο σύστημα χορήγησης και αποζημίωσης οπτικών ειδών - γυαλιών οράσεως, με το οποίο καταργούταν η προπληρωμή του ποσού που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ τέθηκε- τυπικά- σε εφαρμογή την 1η Οκτωβρίου.

Επιστροφή στην πρότερη διαδικασία
Τέλος στην εφαρμογή του voucher βάζει τώρα ο ΕΟΠΥΥ. Όπως ανακοίνωσε, έπειτα από σχετικές εισηγήσεις, αποφασίστηκε η καταβολή των αποζημιώσεων απευθείας σε δικαιούχους για δαπάνες που διενεργήθηκαν ή θα διενεργηθούν έως και τις 31-12-2019 και αφορούν προμήθεια οπτικών ειδών.

Όπως σημειώνουν εκπρόσωποι από την αγορά των οπτικών, η εφαρμογή του voucher είναι ανέφικτη και ουσιαστικά παραπέμπεται στις "ελληνικές καλένδες”. Ο ΕΟΠΥΥ πάντως επισημαίνει πως ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με του προμηθευτές οπτικών ειδών, ούτε άλλωστε με τους θεραπευτές των ειδικών θεραπειών.

Νωρίτερα εξάλλου φέτος είχε υπάρξει τροπολογία, με την οποία δινόταν παράταση στο παλιό καθεστώς. Όπως αναφερόταν, οι δαπάνες που υποβλήθηκαν μέχρι 30 Ιουνίου σχετικά με την χορήγηση οπτικών -γυαλιών οράσεως και την παροχή υπηρεσιών ειδικής αγωγής, θα μπορούσαν να αποζημιωθούν και απευθείας στους δικαιούχους ασφαλισμένους.

Οι αντιδράσεις
Με την αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης ξεκίνησαν και οι δριμείες αντιδράσεις από τα καταστήματα οπτικών, με την ένωση Οπτικών και Οπτομετρών να τονίζει πως δεν θα καταστραφούν οι επιχειρήσεις για να κάνει το υπουργείο Υγείας κοινωνική πολιτική με τα δικό τους εισόδημα. Οι αντιδράσεις γινόταν ακόμη μεγαλύτερες από το γεγονός πως προβλέφθηκε κλειστός προϋπολογισμός από τον ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση οπτικών και επιβάρυνση των συμβεβλημένων με το μηχανισμό αυτόματης επιστροφής (claw back) όταν η δαπάνη ξεπερνούσε τον ετήσιο προϋπολογισμό.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com