Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Μέχρι τις 13/12 ψηφίζεται ο "Ηρακλής", αρχίζει μια νέα εποχή για τις τράπεζες

Τη μεγάλη καμπή για τις ελληνικές τράπεζες θα σηματοδοτήσουν οι επόμενες μέρες, καθώς μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος από τη Βουλή το νομοσχέδιο για το ελληνικό Asset Protection Scheme, "Ηρακλής".



Η ψήφιση του νόμου για τον "Ηρακλή" θα βάλει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα σε μια νέα εποχή, θέτοντας σε εφαρμογή τον μηχανισμό ταχείας μείωσης των κόκκινων δανείων και στρέφοντας τις τράπεζες στον κύριο ρόλο τους, του χρηματοδότη της οικονομίας.

Ουσιαστικά, για τις τράπεζες ο "Ηρακλής" θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας αντιπαραγωγικής εποχής, αποκλειστικής διαχείρισης του προβλήματος των NPLs και το ξεκίνημα μιας εποχής ανάπτυξης και αλλαγής λειτουργικού μοντέλου, επικεντρωμένο στον πελάτη και προσαρμοσμένο στις εξελίξεις της τεχνολογίας και του ανταγωνισμού.

Στη νέα αυτή εποχή οι προκλήσεις για τις τράπεζες θα είναι η μετάβασή τους στην ψηφιοποίηση, η αύξηση των εσόδων και η μείωση του λειτουργικού κόστους. Όλα αυτά, ενώ θα αναδύεται επίσης η ανάγκη προσαρμογής των τραπεζών στις αλλαγές που φέρνει στις επενδύσεις η κλιματική αλλαγή. Το κουβάρι των εξελίξεων που θα ξετυλίξει ο "Ηρακλής" θα αλλάξει πλήρως το τοπίο για τις τράπεζες και σε ένα χρόνο από σήμερα, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο.

Πέρα από τις εξελίξεις στις τράπεζες, η εφαρμογή του "Ηρακλή" θα δρομολογήσει άμεσα και την εξυγίανση της κεφαλαιαγοράς, φέρνοντας στη Βουλή τον Ιανουάριο σχετικό νομοσχέδιο.

Όπως ανέφερε χθες στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, η κυβέρνηση προωθεί τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης, πλαίσιο αδειοδοτήσεων και εποπτείας των οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων, την προσαρμογή στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τις τιτλοποιήσεις, την εναρμόνιση των κανονισμών για τη σύνταξη ενημερωτικού δελτίου με στόχο τη διαφάνεια και την προστασία των επενδυτών, καθώς και τη βελτίωση της λειτουργίας των αμοιβαίων κεφαλαίων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η συνολική εξυγίανση και αναμόρφωση τραπεζικού συστήματος, κεφαλαιαγοράς και χρηματιστηρίου έτσι ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και η χώρα να προσελκύσει τα επενδυτικά κεφάλαια που έχει ανάγκη.

Θεμέλιος λίθος ο "Ηρακλής"
Ο "Ηρακλής" θα αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο στην προσπάθεια αναστήλωσης του προφίλ της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.

Όπως ανέφερε χθες, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γ. Ζαββός, ο "Ηρακλής" είναι μια λύση που στηρίζεται στις αγορές, δεν επηρεάζει τους φορολογούμενους και δεν έχει καμία δημοσιονομική επίπτωση.

Επιπλέον, είναι καινοτόμα καθώς για πρώτη φορά, χώρα με μη επενδυτική βαθμίδα δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζές της να βγουν στις αγορές και να αντλήσουν χρηματοδότηση (με τα ομόλογα των τιτλοποιήσεων του "Ηρακλή"). Αυτό δε, γίνεται σε μια εξαιρετικά ευνοϊκή συγκυρία, καθώς μετά την αλλαγή κυβέρνησης έχει ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των αγορών, ενώ και διεθνώς υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη της αγοράς ομολόγων, σε περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων.

Η συστημική λύση του "Ηρακλή" θα αντιμετωπίσει μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 30 δισ. ευρώ, για τα οποία το Δημόσιο θα παράσχει  κρατικές εγγυήσεις 12 δισ. ευρώ (εγγυώμενη τους senior τίτλους των τιτλοποιήσεων).

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες, πέρα από το όφελος του χαμηλού κόστους που θα κληθούν να καταβάλλουν για τις κρατικές εγγυήσεις, θα επωφεληθούν από τον "Ηρακλή" τόσο κεφαλαιακά (καθώς τα senior ομόλογα που θα διακρατήσουν, θα μετρούν ως εποπτικά κεφάλαια), όσο και σε επίπεδο ρευστότητας (καθώς θα μπορέσουν να βγουν στις αγορές και να εκδώσουν ομόλογα, καλύπτοντας τις υποχρεώσεις MREL).
 
website counter
friend finderplentyoffish.com