Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Ταμεία: Η εξόφληση των οφειλών του 2018 "κρίνει" τις 120 δόσεις

Αντίστροφη μέτρηση  τεσσάρων ημερών ξεκίνησε σήμερα για την εξόφληση των χρεωστικών υπολοίπων από την τελική εκκαθάριση των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών για το έτος 2018.



Έως τις 31 του τρέχοντος μηνός θα πρέπει σε όσους έχουν καταλογισθεί τα εν λόγω υπόλοιπα - και εφόσον αυτά δεν έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων  - να εξοφληθούν.

Κατά την παραπάνω ημερομηνία λήγει όχι μόνο η προθεσμία εξόφλησης της 5ης και τελευταίας δόσης των χρεωστικών υπολοίπων, αλλά και η προθεσμία κάθε άλλης απλήρωτης δόσης όπως έχει προκύψει από την περσινή εκκαθάριση. 

Ο λόγος για τις εισφορές των μη μισθωτών, όπως αυτές έχουν υπολογισθεί  με βάση το εισόδημα του 2017.

Όσοι το 2017 δήλωσαν υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2016, κατέβαλλαν μερικώς τις προσωρινά καταλογισθείσες εισφορές ή δεν πλήρωσαν καθόλου εισφορές, έγιναν υπόχρεοι εξόφλησης των οφειλών τους.

Με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στα Ταμεία, η οποία ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Μάιο, δόθηκε η δυνατότητα ένταξής τους στη σχετική ρύθμιση και των οφειλών του 2018, μαζί με ενδεχόμενες άλλες οφειλές, δηλαδή του 2017 και της περιόδου 2002-2016. Όποιος, πάντως, επαγγελματίας, αν και είχε οφειλές το 2018, άφησε αυτές εκτός της ρύθμισης των 120 δόσεων, θα πρέπει να εξοφλήσει τα περσινά χρέη του έως τις 31 του τρέχοντος μηνός.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα χάσει τη ρύθμιση. Και αυτό γιατί η διάταξη που αφορά τις 120 δόσεις, προβλέπει ρητά πως χάνεται η ρύθμιση, στην περίπτωση που "δεν καταβληθούν βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1.1.2019".

"Ειδικά", αναφέρει η ίδια διάταξη, "επί μη μισθωτών ασφαλισμένων, ως βεβαιωμένες οφειλές νοούνται αυτές που προκύπτουν μετά το πέρας της ετήσιας εκκαθάρισης (…) και βεβαιώνονται στο ΚΕΑΟ".

Ωστόσο, με βάση διάταξη την οποία πέρασε η παρούσα κυβέρνηση, ακόμα και σε εκείνους τους οφειλέτες οι οποίοι δεν εξοφλήσουν έως τις 31 του τρέχοντος μηνός τις βεβαιωμένες οφειλές του 2018 (στην περίπτωση που δεν τις έχουν εντάξει στις 120 δόσεις) και έτσι χάσουν τη  ρύθμιση, θα έχουν μία 2η ευκαιρία. Μπορούν, συγκεκριμένα, να αιτηθούν την επανένταξή τους έως τις 31 Μαΐου 2020.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com