Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 2,1% στο 9μηνο για την ελληνική οικονομία

Με ρυθμούς 2,3% αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία το τρίτο τρίμηνο σε ετήσια βάση, χάρη σε ισχυρή στήριξη από τον τουρισμό, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από τα οποία τα ευχάριστα νέα αφορούσαν κυρίως την αισθητή αναβάθμιση των εκτιμήσεων για τα δύο προηγούμενα τρίμηνα. 



Το ελληνικό ΑΕΠ σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία αναπτύχθηκε με ρυθμούς 2,1% συνολικά στο εννεάμηνο. Το πρώτο τρίμηνο η ανάπτυξη ήταν 1,4%, ενώ το δεύτερο «έτρεξε» με 2,8%, για να κατεβάσει στη συνέχεια ελαφρά ταχύτητα. Να θυμίσουμε ότι οι αρχικοί υπολογισμοί της στατιστικής αρχής έκαναν λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης 1,1% το πρώτο και 1,9% το δεύτερο τρίμηνο, γεγονός που προμήνυε χαμηλές πτήσεις για το σύνολο του έτους.

Στον προϋπολογισμό ο επίσημος στόχος για το 2019 κάνει λόγο για ανάπτυξη 2%. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία μπορεί να θεωρείται πια κάτι παραπάνω από εφικτός.

Ετήσιες μεταβολές το τρίτο τρίμηνο

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 0,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 2%

Αύξηση κατά 9,5% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 6,2% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών έκαναν άλμα 14,5%.

Μείωση κατά 2,9% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 4,9% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 8,6%.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com