Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Επανάσταση στην πρόγνωση καιρού, με προβλέψεις σε βάθος 3-4 εβδομάδων

Επιστήμονες που δουλεύουν πάνω στην «επόμενη γενιά» της πρόγνωσης καιρού ευελπιστούν πως σύντομα θα είναι δυνατές προγνώσεις σε βάθος 3-4 εβδομάδων, όπως σήμερα είναι δυνατή η διεξαγωγή προβλέψεων σε βάθος μίας εβδομάδας.



Η δυνατότητα τέτοιων προβλέψεων μπορεί να αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα στον κλάδο, καθώς θα είναι δυνατή η πολύ πιο έγκαιρη και ταχεία ενημέρωση του κοινού, προκειμένου να λάβουν χώρα προετοιμασίες για καύσωνες, κύματα ψύχους κ.α.

Του προγράμματος SubX ηγούνται επιστήμονες όπως ο καθηγητής Μπεν Κίρτμαν του University of Miami *(UM) και η επίκουρος καθηγήτρια Καθλίν Πέτζιον του George Mason University. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα (Subseasonal Experiment) έχει ως σκοπό την καλύτερη παροχή προγνώσεων τέτοιου τύπου (subseasonal) στην εθνική μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ.

Οι προβλέψεις αυτού του είδους είναι δύσκολες επειδή είναι δύσκολη η συγκέντρωση του συνόλου των παρατηρήσεων και η εισαγωγή τους στο μοντέλο.

Το SubX καλύπτει το κενό ανάμεσα στην πρόγνωση καιρού και την πρόγνωση των εποχικών συνθηκών, που καθοδηγείται από αργά εξελισσόμενες ωκεανικές συνθήκες, όπως οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας, η υγρασία του εδάφους και η μεταβλητότητα του κλιματικού συστήματος, που εκφράζεται σε χρονικές κλίμακες εβδομάδων. Για να περάσουν στην υποεποχική κλίμακα (subseasonal) οι επιστήμονες χρειάζονται στοιχεία για συνθήκες και παράγοντες που επηρεάζουν τον καιρό παγκοσμίως, προκειμένου να τα συμπεριλάβουν στα μοντέλα τους.

«Η δημόσια βάση δεδομένων του SubX καθιστά άμεσα διαθέσιμες προγνώσεις 3-4 εβδομάδων και παρέχει σε ερευνητές την υποδομή δεδομένων για να διερευνούν πώς να τις κάνουν ακόμα καλύτερες στο μέλλον» σημειώνει η Πέτζιον.

Το SubX έχει ήδη δώσει πολύ καλά δείγματα, καθώς προέβλεψε με ακρίβεια τον όγκο των βροχοπτώσεων από τον τυφώνα Μάικλ, τον καύσωνα του Ιουλίου στην Αλάσκα και το κύμα ψύχους στις μεσοδυτικές ΗΠΑ και τον ανατολικό Καναδά στα τέλη του Ιανουαρίου, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 22 ανθρώπων.

Η δυνατότητα να γίνουν τέτοιες προβλέψεις απαιτεί δυνατότητα διεξαγωγής υπολογισμών μεγάλης έκτασης και αποθήκευσης μεγάλου όγκου δεδομένων- και για τον σκοπό αυτό το SubX βασίζεται στις υπολογιστικές δυνατότητες του CCS (Center for Computational Science) του UM.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com