Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Προθεσμία 30 ημερών στην Αθήνα για την επόμενη αξιολόγηση

Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της προηγούμενης Τετάρτης αναφορικά με την 4η αξιολόγηση και το πακέτο των "δόσεων" αξίας 767 εκατ ευρώ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να ξεκινήσει ένα νέο "τροχάδην".



 Και τούτο διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει διαμορφωθεί ένα fast track χρονοδιάγραμμα για την επόμενη, 5η αξιολόγηση.

Η εν λόγω αξιολόγηση έχει μία "ιδιαιτερότητα" η οποία την καθιστά ιδιαίτερα σημαντική. Δεν συνδέεται μεν με πακέτο "δόσεων" (σ.σ. αφού ανάλογη απόφαση λαμβάνει χώρα κάθε "ζυγή" αξιολόγηση), αλλά θα "τρέχει" παράλληλα με τις τεχνικές διαπραγματεύσεις για την αξιοποίηση της "δόσης" που τώρα εγκρίθηκε για τη στήριξη συμφωνημένων επενδύσεων και όχι για τη μείωση του χρέους.

Η κάθοδος
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί σχεδιάζουν να επιστρέψουν στην Αθήνα για επιτόπιες διαβουλεύσεις με την ελληνική πλευρά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Έως τότε θα πρέπει να έχουν λήξει τα 9 προαπαιτούμενα που έχουν ορόσημο στο τέλος του έτους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι παρεμβάσεις σε Εγνατία, ΔΕΠΑ, περιφερειακούς λιμένες Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, Ελ. Βενιζέλο, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ αλλά και οι μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα, και το θέμα της NOME. Θα πρέπει να έχει βρεθεί λύση και για τις "ουρές" της 4ης αξιολόγησης αλλά και για τα μέτωπα που επισημάνθηκαν στη δήλωσή του Eurogroup της προηγούμενης Τετάρτης, και συνδέονται με τις τράπεζες, την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες, τον έλεγχο των προσλήψεων στο δημόσιο και το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Το πόρισμα των Θεσμών θα πρέπει να συμφωνηθεί με την ελληνική πλευρά μέσα στον Φεβρουάριο, ούτως ώστε το θέμα να εγκριθεί πρώτα σε επίπεδο EWG στις αρχές Μαρτίου και ακολούθως να οδεύσει προς πολιτική έγκριση στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου. Μάλιστα, η εν λόγω σύνοδος είναι η μόνη μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 η οποία έχει αναφορά στο θέμα Ελλάδα...

Τα κέρδη ομολόγων
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ESM θα "τρέχουν” από την αρχή του νέου έτους το ζήτημα της αλλαγής χρήσης των κερδών ομολόγων (σ.σ. των 640 εκατ. ευρώ που είναι μέρος του πακέτου των 767 εκατ. ευρώ και τα δικαιούται η χώρα ανά εξάμηνο). Στόχος είναι παράλληλα να υπάρξει πολιτική απόφαση για τον "μηχανισμό" μέσα από τον οποίο θα μπορέσει το ποσό αυτό να χρηματοδοτήσει "αμοιβαία συμφωνημένες επενδύσεις" χωρίς να επηρεαστεί η καμπύλη βιωσιμότητας του χρέους αλλά και χωρίς να φανεί ότι (έστω και εμμέσως) επηρεάζει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ.

Στο ίδιο πεδίο, πρώτος στόχος είναι το εν λόγω πακέτο δόσεων να εγκριθεί. Προς το παρόν επιχειρείται να λάβει την έγκριση της Βουλής της Γερμανίας, της Ολλανδία, της Φινλανδίας. της Αυστρίας και άλλων κρατών-μελών που προβλέπουν ανάλογη διαδικασία. Στην συνέχεια, στις αρχές Ιανουαρίου του 2020, θα μπορεί και τυπικά να εγκριθεί από τον ESM.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com