Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Προς επανυπολογισμό εισφορές και φόροι σε 800.000 συντάξεις

Στον "προθάλαμο" της αύξησης  βρίσκονται τα έσοδα από  εισφορές και φόρους σε 800.000 κύριες και επικουρικές συντάξεις.



Ο λόγος για τις εισφορές υγείας, τις εισφορές αλληλεγγύης (υπέρ του "κουμπαρά" του ΑΚΑΓΕ) αλλά και τις φορολογικές  παρακρατήσεις οι οποίες επιβάλλονται, κάθε μήνα  επί των μικτών αποδοχών των συνταξιούχων.

Δεδομένου ότι το Υπουργείο Εργασίας, στη βάση των προσφάτων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχέση με το νόμο Κατρούγκαλου, έχει σχεδιάζει τον επανυπολογισμό των κύριων και επικουρικών συντάξεων, μαζί με αυτές θα επανυπολογισθούν και οι εισφορές  (αλληλεγγύης, υγείας)  και οι  φορολογικές παρακρατήσεις οι οποίες προκύπτουν βάσει αυτών.

Από σύνολο 4 εκατομμυρίων συντάξεων, κοντά στις 800.000 θα αυξηθούν από το 2020, λόγω των σχεδιαζόμενων από το Υπ. Εργασίας, αλλαγών. Πρακτικά, δηλαδή, ο επανυπολογισμός των συντάξεων και έτσι των εισφορών και φόρων που υπολογίζονται επ΄ αυτών θα επηρεάσει τις 800.000 από τις 4 εκατ. συντάξεις, καθώς μόνο αυτές θα αυξηθούν. Έτσι θα αυξηθούν  και τα έσοδα από τις εισφορές και τις φορολογικές παρακρατήσεις οι οποίες επιβάλλονται επ' αυτών.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις έως τώρα εξαγγελίες, μία στις τρεις επικουρικές συντάξεις, δηλαδή κοντά στις 450.000, θα προκύψουν 30% (κατά μέσο όρο) υψηλότερες  σε σχέση με το σημερινό επίπεδο τους, μετά τον επανυπολογισμό τους.  Το δημοσιονομικό κόστος αναμένεται να φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση  τους, θα οδηγήσει, αναλόγως, σε  αύξηση του καταβλητέου ποσού υπέρ της εφορίας.

Επίσης, θα οδηγήσει στην αύξηση των εσόδων  (περίπου κατά 30 εκατ. ευρώ) από τις εισφορές υπέρ του ΕΟΠΥΥ, λόγω της εισφοράς 6% η οποία έχει επιβληθεί από το 2015 σε όλες τις επικουρικές συντάξεις.

Παράλληλα, η αύξηση στις επικουρικές συντάξεις, θα επαναφέρει τις περισσότερες εξ αυτών σε τέτοια επίπεδα, όπου θα πρέπει να τους επιβληθεί και πάλι εισφορά υπέρ του "κουμπαρά" του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).

Σημειώνεται πως η μείωση των επικουρικών συντάξεων το 2016, λόγω του ν. Κατρούγκαλου, στέρησε από τον "κουμπαρά" το επικουρικού, σε ετήσια βάση,  ποσό ανέρχεται ακόμα και στα 100 κατ. ευρώ. Ένα μέρος από το ποσό αυτό, εκτιμάται, ότι θα μπορεί να εισπραχθεί και πάλι , μετά, τη σχεδιαζόμενη αύξηση στις επικουρικές συντάξεις.

Πέραν των αυξήσεων στις επικουρικές συντάξεις, το Υπ. Εργασίας σχεδιάζει την αύξηση σε περίπου 350.000 κύριες συντάξεις, μέσω της κλιμακωτής αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους συνταξιούχους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Η μέση αύξηση θα ανέλθει γύρω στο 2% -3% και θα κοστίσει, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, πάνω από 300 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό, σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, όπως και στην περίπτωση των επικουρικών συντάξεων, η αύξηση των κύριων αυξήσεων θα οδηγήσει, αναλόγως, σε αύξηση των φορολογικών παρακρατήσεων οι οποίες υπολογίζονται επ’ αυτών. Επίσης θα αυξηθούν οι καταβλητέες εισφορές 6% επ’ αυτών υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να αντισταθμισθεί  (κατά 30 εκατ. ευρώ)  η επιβάρυνση την οποία θα υποστεί το 2020  (όπως συνέβη και το 2019), ο ΕΦΚΑ, από την υποχρέωση κάλυψης της "τρύπας" 150 εκατ. ευρώ που άφησε από πέρσι στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ ο υπολογισμός των εισφορών υπέρ της υγείας με βάση τις επανυπολογισθείσες με βάση το νόμο Κατρούγκαλου κύριες συντάξεις.

Παράλληλα, θα οδηγήσει  τις αυξημένες συντάξεις στις κλίμακες εκείνες οι οποίες οδηγούν στην επιβολή εισφορών αλληλεγγύης υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών.  Έτσι, θα μπορέσει να αναπληρωθεί μέρος της "τρύπας"  (400 εκατ. ευρώ) που προκάλεσε ο υπολογισμός των εισφορών υπέρ του ΑΚΑΓΕ  με βάση τις επανυπολογισθείσες  (και για αυτό μειωμένες), με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, κύριες συντάξεις.

Την "τρύπα" αυτή θα κλείσει  (όπως και στην περίπτωση της "τρύπας" του ΕΟΠΥΥ), ο ΕΦΚΑ καταβάλλοντας το 2020 (όπως και το 2019) το αντίστοιχο ποσό στον ΑΚΑΓΕ. Δεδομένου ότι θα αυξηθεί το επίπεδο μερίδας κύριων συντάξεων, θα αυξηθούν τα έσοδα του ΑΚΑΓΕ από τις εισφορές αλληλεγγύης  και έτσι θα μειωθεί (περίπου κατά 100 εκατ. ευρώ) το εύρος της "τρύπας" που θα πρέπει να κλείσει ο ΕΦΚΑ στον ΑΚΑΓΕ το 2020.  Έτσι θα αναμένεται να υπάρξει  μείωση της επιχορήγησης του ΕΦΚΑ προς τον ΕΟΠΥΥ και τον ΑΚΑΓΕ  (λόγω της αύξησης των παρακρατήσεων αλληλεγγύης και υγείας) και, γι΄αυτό, ελάφρυνση του προϋπολογισμού του.

Την ίδια στιγμή, η αύξηση στις κύριες συντάξεις θα οδηγήσει σε αύξηση των καταβλητέων ποσών για φορολογικές παρακρατήσεις.

Δεδομένου ότι οι αυξήσεις στις επικουρικές και κύριες συντάξεις θα ισχύσει αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019, όλοι οι παραπάνω επανυπολογισμοί των εισφορών (υγείας, αλληλεγγύης) και των φορολογικών παρακρατήσεων θα πρέπει, αναλόγως, να ισχύσουν αναδρομικά για το δ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com