Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Aντίστροφη μέτρηση για τις παρεμβάσεις στις κύριες συντάξεις

Ελάχιστες ημέρες  -αν όχι ώρες- "μετρά" πλέον η λήψη των τελικών αποφάσεων από πλευράς ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας σε σχέση με τις παρεμβάσεις στις κύριες συντάξεις, κατ΄εφαρμογή των πρόσφατων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σε σχέση με το νόμο Κατρούγκαλου.



Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η μελέτη την οποία περιμένει το υπ. Εργασίας σε σχέση με τη βιωσιμότητα της κύριας ασφάλισης, με βάση διάφορα σενάρια αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων τείνει να ολοκληρωθεί.

Αυτή προβλέπει περιπτώσεις αύξησης στις αποδοχές των συνταξιούχων με πάνω από 30 έτη ασφάλισης και συγκεκριμένα πολύ μικρών αυξήσεων μεταξύ 30-35 ετών ασφάλισης και πιο μεγάλων αυξήσεων μετά 35 έτη.

Πάντως, με δηλώσεις του ο υπ. Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, ανέφερε πως οι αυξήσεις θα αφορούν όσους "βγήκαν" ή "βγουν" μελλοντικά στη σύνταξη με πάνω από 33 έτη ασφάλισης.

Οι αυξήσεις αυτές θα αφορούν τόσο τους "παλιούς" συνταξιούχους, δηλαδή όσους "βγήκαν" στη σύνταξη έως τις 12/5/2016 (σ.σ. έναρξη ισχύος νόμου Κατρούγκαλου), αλλά και τους "νέους" συνταξιούχους, δηλαδή όσους "βγήκαν" στη σύνταξη μετά τις 12/5/2016.

Προφανώς στους "νέους" συνταξιούχους, συγκαταλέγονται και εκείνοι που συνταξιοδοτήθηκαν μεταξύ 12/5/2016 και 4/10/2019 (σ.σ. ημερομηνία δημοσίευσης αποφάσεων ΣτΕ), αλλά και μετά τις 4/10/2019.

Επίσης οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις θα έχουν αναδρομική ισχύ από τον Οκτώβριο του 2019.

Mε βάση την κυβερνητική γραμμή για διάθεση του 0,5% του ΑΕΠ για προσαρμογές στις συντάξεις κάθε χρόνο από το 2020 και έπειτα, το Υπ. Εργασίας έχει "εγγράψει", στους σχεδιασμούς του, το ποσό των 600 εκατ. ευρώ  (επί συνόλου 900 και πλέον εκατ. ευρώ)  για αυξήσεις στη δαπάνης για κύριες συντάξεις, εκ των οποίων κοντά στα 350 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση, θα αφορούν τις αυξήσεις οι οποίες θα προκύψουν από την σχεδιαζόμενη αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης, ενώ τα υπόλοιπα 250 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση άλλων μερίδων συνταξιούχων, ιδίως εκείνων με τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, φαίνεται να έχουν "κλειδώσει" αυξήσεις, κατά μέσο όρο 100 ευρώ για τις επικουρικές συντάξεις άνω των 170 ευρώ. Το κόστος τους, σε ετήσια βάση, θα ανέλθει σε 300 εκατ. ευρώ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com