Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Αισθητά πάνω από το στόχο το πρωτογενές πλεόνασμα στο ενδεκάμηνο

Στα 6,94 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα της κεντρικής κυβέρνησης το διάστημα Ιανουαρίου- Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Για ακόμη μία φορά έχουμε αισθητή υπέρβαση του επίσημου στόχου γεγονός που αποδίδεται στα υψηλότερα έσοδα. 



Ο επίσημος στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα (από το οποίο εξαιρείται το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους) ήταν 4,71 δισ. ευρώ για το ενδεκάμηνο. Η υπεραπόδοση φτάνει έτσι στα 2,24 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ένα μέρος του υπερπλεονάσματος κατευθύνεται στο κοινωνικό μέρισμα των 700 ευρώ, που θα λάβουν 253.000 νοικοκυριά, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να διευρύνει τον κύκλο των δικαιούχων, συμπεριλαμβάνοντας όλες ανεξαιρέτως τις οικογένειες με ανάπηρα ενήλικα ή ανήλικα μέλη οι οποίες λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ.

Ωστόσο, αρκετές οικογένειες που ανήκουν στις άλλες τρεις κατηγορίες δικαιούχων -τους πολύτεκνους, τους μακροχρόνια ανέργους με εξαρτώμενα τέκνα και τους βραχυχρόνια ανέργουςόπου ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια, κινδυνεύουν να χάσουν το μέρισμα.

Και αυτό διότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη διανομή του μερίσματος προβλέπει ότι για να προσδιοριστούν οι δικαιούχοι από τις τρεις αυτές κατηγορίες δεν θα λαμβάνεται υπόψη μόνο το πραγματικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, αλλά και το τεκμαρτό εισόδημα, που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης της εφορίας, εφόσον είναι μεγαλύτερο του πραγματικού.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com