Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Τι φέρνει το νομοσχέδιο του υπ. Υγείας για τη δημόσια περίθαλψη

Στις αρχές του επόμενου χρόνου (στις 7 Ιανουαρίου) αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δημόσια περίθαλψη.



Όπως σημειώνεται από την Αριστοτέλους, η έμφαση θα δοθεί στην πρόληψη και μεταξύ των παρεμβάσεων θα περιλαμβάνεται η καταγραφή των κύριων αιτιών νοσηρότητας και πρώιμης θνησιμότητας, όπως είναι για παράδειγμα τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα νεοπλάσματα, οι πνευμονοπάθειες και ο σακχαρώδης διαβήτης, αλλά και η χρήση καπνικών προϊόντων, η κατάχρηση οινοπνευματωδών, η κακή διατροφή και η απουσία φυσικής άσκησης. Δεν θα εξαιρεθούν ούτε τα φαινόμενα εθισμού και εξάρτησης από τυχερά ηλεκτρονικά παίγνια ή ο εθισμός στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, στο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία θα υπάρχει πρόβλεψη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών προσχολικής ηλικίας, όπως κρίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Αλλαγές έρχονται όμως και στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, όπως σημείωσε χθες ο κ. Κικίλιας κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του Προϋπολογισμού με στόχο τη διευκόλυνση και την απλοποίηση της πρόσβασης ευάλωτων ομάδων ασθενών στη θεραπεία τους, μέσα από συστήματα ηλεκτρονικής προέγκρισης φαρμάκων.

Ήδη έχει οριστεί Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, της οποία πρώτη προτεραιότητα είναι η διαπραγμάτευση της τιμής των φαρμάκων για την ηπατίτιδα C. Αυτή θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους και εκτιμάται όπως το όφελος από τη διαπραγμάτευση των τιμών θα αγγίξει τα 30 εκατ. ευρώ.

Ενίσχυση των νοσοκομείων
Το 2020, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα προχωρήσει η οργάνωση των δημόσιων νοσοκομείων και πιο συγκεκριμένα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ώστε να αυξηθούν οι διαθέσιμες προς τους ασθενείς κλίνες, των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών με στόχο την δημιουργία σχεδίου διαλογής των ασθενών, των εφημεριών, των Τμημάτων Ακτινοθεραπείας για μείωση των αναμονών, των υποδομών σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, της διαχείρισης των χρονίως πασχόντων ασθενών, αλλά και η ενίσχυση των νοσοκομείων με 1.500 ειδικευόμενους νοσηλευτές ετησίως με την απόκτηση της ειδικότητας αμέσως μετά το πτυχίο και όχι μόνο μετά την πρόσληψή τους στο εθνικό σύστημα υγείας όπως συμβαίνει σήμερα. Επίκεινται ακόμη συμπράξεις δημοσίου με ιδιωτικό τομέα.

Βασικός στόχος για τα νοσοκομεία είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία και να μην υπάρχουν αγκυλώσεις, ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής. Εξάλλου, όπως έχει θεσμοθετηθεί, οι νέοι διοικητές θα περνούν από αξιολόγηση. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, όπως έχει ήδη νομοθετηθεί, ανά τρεις μήνες με βάση ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες, οι εκάστοτε διοικητές θα αξιολογούνται και ανάλογα με το αν κάνουν καλά ή όχι τη δουλειά τους, θα παραμένουν στη θέση τους ή θα απολύονται αυτοδικαίως χωρίς να αποζημιώνονται.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com