Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

"Ορόσημο" ο Ιανουάριος για το νέο Ασφαλιστικό

Ένα νέο "ορόσημο" τίθεται σε σχέση με την εξέλιξη των συνταξιοδοτικών δαπανών και εμμέσως για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό.



Αυτό δεν είναι άλλο από την επικείμενη συνεδρίαση  του ΣτΕ, τον ερχόμενο Ιανουάριο,  αναφορικά με τα ερωτήματα τα οποία ο ίδιος ο ΕΦΚΑ έχει θέσει στο ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο για το αν  θα χρειαστεί να καταβάλει αναδρομικά για όλες τις μνημονιακές περικοπές που έγιναν στις συντάξεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014, εάν είναι συνταγματικές οι περικοπές στα "δώρα" των συνταξιούχων και για το εάν οι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά για το 10μηνο από τον Ιούλιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016.

Είναι προφανές πως αν το ΣτΕ κρίνει –για παράδειγμα- ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται την επιστροφή των περικοπών τις οποίες υπέστησαν το 10μηνο μεταξύ Ιουλίου 2015 και Μαΐου 2016  (βάσει των νόμων του 2011-2012), τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλλει ποσό κοντά στα 2 -2,5 δισ. ευρώ.

Κύκλοι του Υπ. Εργασίας ανέφεραν, πως όποιες και αν είναι οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν θα επηρεάσουν τον έως τώρα σχεδιασμό του σε σχέση με τις αλλαγές στις εισφορές των μη μισθωτών και ιδίως στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, όπως αυτές εγκρίθηκαν στο προχθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο.

Να σημειωθεί, όμως, πως  οι αλλαγές στις επικουρικές και, ιδίως, στις κύριες συντάξεις βρίσκονται ακόμα σε ημιτελές στάδιο επεξεργασίας (εν συγκρίσει με εκείνες στις εισφορές των μη μισθωτών, οι οποίες έχουν εν πολλοίς "κλειδώσει").

Το δε νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό, το οποίο –σύμφωνα με τις δηλώσεις αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών – θα κατατεθεί στη Βουλή τον ερχόμενο Ιανουάριο, δηλαδή τον ίδιο μήνα που έχει ορισθεί η εκδίκαση της υπόθεσης των αναδρομικών για τις περικοπές προ του ν. Κατρούγκαλου από το ΣτΕ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών" - το ασφαλιστικό σύστημα οδεύει προς αυξήσεις σε μερίδα των επικουρικών, αλλά και των κύριων συντάξεων - προκειμένου να "ευθυγραμμισθεί" με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ  του Οκτωβρίου  2019 σύμφωνα με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές του 2016 στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και οι παρεμβάσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις όσων έχουν μακρύ ασφαλιστικό βίο (σ.σ. βάσει του νόμου Κατρούγκαλου) .

Συνεπώς, είναι λογικό –λένε στελέχη των ταμείων– να ληφθούν, τουλάχιστον από δημοσιονομικής πλευράς, υπόψην  σε σχέση με το σχεδιαζόμενο νέο ασφαλιστικό ενδεχόμενες θετικές αποφάσεις του ΣτΕ για τα αναδρομικά, προ του 2016.

Και αυτό γιατί, αν αυτές είναι θετικές για τα αναδρομικά θα οδηγήσουν σε αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών, την ίδια ώρα που με βάση  όσα προκύπτουν από  τον κυβερνητικό σχεδιασμό, επίκειται για το 2020, αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης – κατά  550 με 600 εκατ. ευρώ σύμφωνα με ορισμένους αρχικούς υπολογισμούς στελεχών των ταμείων .

Συνεπώς, όπως αναφέρουν, στελέχη των ταμείων, λογικό θα ήταν να λάβει υπόψην της η κυβέρνηση, το κόστος ενδεχόμενης απόφασης του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να επιστραφούν οι περικοπές μεταξύ Ιουλίου 2015-Μαΐου 2016, ακόμα και αν  το ΣτΕ δεν μπορεί να μπορεί να υποδείξει τους ρυθμούς αυτής της επιστροφής, δηλαδή αν πρέπει να γίνει "εφάπαξ" ή σε ετήσιες ή μηνιαίες δόσεις, αλλά και το χρονικό διάστημα της καταβολής τους συνολικά (πχ σε 3,5,7 ή 10 έτη).

Πάντως, νομικοί κύκλοι, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις γύρω από τις αποφάσεις του ΣτΕ για το Ασφαλιστικό  εκτίμησαν πως δύσκολα το ΣτΕ θα "δείξει" επιστροφή αναδρομικών για τους συνταξιούχους.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com