Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Στο τραπέζι μπαίνει το νέο ενιαίο πτωχευτικό πλαίσιο

Tη δημιουργία του νέου ενιαίου πλαισίου αφερεγγυότητας φυσικών προσώπων, ξεκινά να επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με την πρώτη διευρυμένη σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργείων.


Η δημιουργία του ενιαίου πλαισίου αφερεγγυότητας αποτελεί κομβικό σημείο για την επόμενη αξιολόγηση των Θεσμών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, καθώς και κρίσιμο παράγοντα για την επιτάχυνση της μείωσης των κόκκινων δανείων. Ο χρονικός ορίζοντας μέσα στον οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει έτοιμο τον νέο νόμο εξαντλείται στο πρώτο τετράμηνο του 2020, και συγκεκριμένα στις 30 Απριλίου οπότε εκπνέει η παράταση που δόθηκε στον νόμο 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Στόχος είναι, το ιδιωτικό χρέος που σήμερα ρυθμίζεται μέσω διάσπαρτων ρυθμίσεων που "τρέχουν" παράλληλα (π.χ. πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για χρέη προς την εφορία, ρύθμιση 100 δόσεων για χρέη προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους, εξωδικαστικός μηχανισμός, νόμος Κατσέλη, κρατική επιδότηση της δόσης κόκκινων στεγαστικών δανείων κ.λπ.), να ρυθμίζεται από έναν και μόνο νόμο που θα δίνει άμεση λύση στην υπερχρέωση (με δεύτερη ευκαιρία για εξυγίανση ή με πτώχευση) και θα αποκλείει την είσοδο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. 
Το νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας θα πιάνει στην "τσιμπίδα" του, αλλά και θα βάζει, υπό προϋποθέσεις, κάτω από την "ομπρέλα" του όλους τους έχοντες χρέος. Φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με οφειλές σε τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς κοινής ωφέλειας, όλοι οι οφειλέτες με χρέος προς πάσα κατεύθυνση θα είναι υποχρεωμένοι να ρυθμίζουν και να αποπληρώνουν τις οφειλές τους, ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα. Η διευθέτηση των οφειλών τους θα γίνεται αντικειμενικά και με διαφάνεια μέσω μίας ενιαίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η προστασία προς τους οικονομικά αδύναμους θα παρέχεται με αυστηρά κριτήρια, ενώ τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης θα ασκούνται χωρίς χρονοτριβές. Στόχος του νέου πλαισίου θα είναι η προώθηση της διαμεσολάβησης και η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

Ανεβάζει ταχύτητα η πλατφόρμα για την προστασία της α’ κατοικίας

Εν τω μεταξύ,  η πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας ανεβάζει ταχύτητες και η κατάσταση βελτιώνεται από εβδομάδα σε εβδομάδα, μετά την κατάργηση των δικαιολογητικών και των βελτιώσεων στη ρύθμιση που ψηφίστηκαν.
Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για το διάστημα από 01/07/2019 μέχρι 13/12/2019 δείχνουν ότι:
 - Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 55.545 χρήστες.
- Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 37.018 χρήστες.
- Έχουν υποβληθεί 1.120 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες.
- Έχουν δοθεί 274 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.
- Έχουν ήδη γίνει αποδεκτές από δανειολήπτες 64 προτάσεις ρύθμισης και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.
- Έχει ήδη εγκριθεί η κρατική επιδότηση σε 31 πολίτες.
Η παράταση του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι τις 30 Απριλίου 2020,  δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Α΄4647/16-12-2019, Κεφάλαιο ΙΒ', Άρθρο 59) στις 16 Δεκεμβρίου.
Με την τετράμηνη παράταση παρέχεται η ευκαιρία σε περισσότερους οφειλέτες να προστατέψουν την πρώτη κατοικία τους και δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν ήδη εισέλθει στην πλατφόρμα και δεν έχουν υποβάλλει την αίτησή τους, να προλάβουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης μέχρι την τελική προθεσμία.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, με τις πρόσφατες βελτιώσεις του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας που τέθηκαν σε ισχύ από τις 18 Νοεμβρίου 2019, τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για την κατάργηση προσκόμισης δικαιολογητικών (πιστοποιητικό βαρών, ΑΑ ΓΗΣ) και την τετράμηνη παράταση για την υποβολή αιτήσεων, το Υπουργείο Οικονομικών έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικά ευνοϊκό και εύχρηστο πλαίσιο για τους πολίτες προκειμένου να προστατέψουν την πρώτη κατοικία τους και παράλληλα να ρυθμίσουν τα σχετικά δάνειά τους.
Σημειώνεται ότι η ρύθμιση των δανείων με υποθήκη στην πρώτη κατοικία περιλαμβάνει διαγραφή οφειλής (στο ποσό που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του σπιτιού), μακροχρόνια αποπληρωμή έως 25 έτη, χαμηλό επιτόκιο 2%, καθώς και κρατική επιδότηση (20-50%) των μηνιαίων δόσεων.
Οι οφειλέτες μπορούν να απευθύνονται σε εξειδικευμένους δικηγόρους, με σκοπό την υποστήριξή τους στις διαδικασίες της πλατφόρμας, το κόστος των οποίων χρηματοδοτείται από τις τράπεζες.
Όλοι οι πολίτες μπορούν να λάβουν συμβουλές και υποστήριξη για την προστασία της πρώτης κατοικίας τους, καθώς και για τις δυνατότητες ρύθμισης των οφειλών τους, στα 43 Κέντρα και Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών που λειτουργούν πανελλαδικά (τηλέφωνο για ραντεβού 213.212.57.30). Αιτήσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας υποβάλλονται στον σύνδεσμο της ΕΓΔΙΧ: http://www.keyd.gov.gr/a-katoikia/
 
website counter
friend finderplentyoffish.com