Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

Από τι θα κριθεί το πόσο θα μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης

Αποφασιστικά θα είναι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του πρώτου τριμήνου για να αποφασίσει η κυβέρνηση πόσο θα μπορέσει να μειώσει το 2020 την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.




Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι αποφάσεις θα ληφθούν τον Απρίλιο-Μάιο, ενώ τα ετήσια έσοδα για τα κρατικά ταμεία από την έκτακτη αυτή εισφορά η οποία θεσπίστηκε το 2011 φτάνουν στο 1,2 δισ. ευρώ ετησίως.

Το ποσό είναι μεγάλο για αυτό και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την προηγούμενη Τετάρτη, εξήγγειλε τη σταδιακή μείωση της εισφοράς, ενώ διατηρεί την κυβερνητική δέσμευση για την πλήρη κατάργησή της έως το τέλος της τετραετίας, δηλαδή έως το 2023.

Αναφορικά με το πόσο μπορεί να μειωθεί η εισφορά, αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι προφανώς είναι πάρα πολύ νωρίς για να υπάρξει έστω μία πρώτη εκτίμηση. Ωστόσο, δεδομένου ότι και πέρυσι και τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου, θεωρείται δεδομένο ότι η πρωθυπουργική εξαγγελία θα υλοποιηθεί.

Σενάρια, πάντως, που κυκλοφορούν σήμερα στον Τύπο τοποθετούν τη μείωση στο 20% ή στο 30% ή ακόμη και στο 50%.

Ο υπουργός Σταϊκούρας επισήμανε ότι "είναι αντιληπτό πόσο δύσκολη είναι προτεραιοποίηση της μείωσης των φόρων. Οι αρχές τέθηκαν χθες από τον Πρωθυπουργό, οι προτεραιότητες είναι ο ΕΝΦΙΑ και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης που θα γίνει όταν δημιουργηθεί με ασφάλεια ο δημοσιονομικός χώρος".

Εξήγησε ότι "δεν μπορώ να δω κάτι τέτοιο τον Ιανουάριο Φεβρουάριο, αλλά μετά το πρώτο τρίμηνο δηλαδή τον Απρίλιο ή τον Μάιο θα μπορέσω να έχω μία πολύ καλή εικόνα για την πορεία του Προϋπολογισμού". Πρόσθεσε ότι "αυτό που μπορώ να πω είναι ότι με την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2019 όταν δημιουργήσαμε έναν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο 1 δισ. ευρώ αλλά και δεδομένου ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε μέρισμα το Μάιο του 2019, 1 δισ. ευρώ εκτιμούμε ότι αυτό το ποσό μπορεί να βρεθεί το Μάιο". Εκτίμησε ότι τότε "θα έχουμε πολύ καλή εικόνα και για τις δύο κινήσεις σε ΕΝΦΙΑ και εισφορά αλληλεγγύης".

Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης ουσιαστικά θα παράσχει ελάφρυνση για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 2011 και έχει κλιμακωτό συντελεστή που ξεκινά από το 2,2% για εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ. Αυξάνεται σε 5% για τη μεγάλη μάζα των φορολογουμένων που δηλώνουν εισόδημα από 20.001 έως 30.000 ευρώ, ενώ ο συντελεστής φτάνει έως το 10% για εισοδήματα άνω των 220.000 ευρώ.

Δηλαδή, μια μείωσή της ευνοεί κυρίως τη μεσαία τάξη. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει δεσμευτεί για την κατάργηση της έως το τέλος της τετραετίας, όπως και για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Οι μισθωτοί θα δουν το όφελος της μείωσης άμεσα, μέσω της παρακράτησης φόρου μισθωτών η οποία θα μειωθεί, ενώ οι μη μισθωτοί θα την δουν σωρευτικά κατά την εκκαθάριση του φόρου το 2021. Σημειώνεται ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή τις προηγούμενες μέρες προβλέπεται η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης για τα ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com