Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Αλλαγές στην εξυπηρέτηση των ασθενών στα νοσοκομεία ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας

Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, με στόχο την καλύτερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση των ασθενών, ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας από την επόμενη χρονιά.



Σε αυτές περιλαμβάνονται η δημιουργία γραφείου εξυπηρέτησης του πολίτη στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, αλλά και "χάρτα υγείας” με προσλήψεις ιατρών, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, όπου καταγράφονται ελλείψεις. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, το 2020 η διοίκηση του ΕΣΥ θα είναι πιο σύγχρονη.

Εντός της επόμενης χρονιάς, όπως σημειώνει η Αριστοτέλους, προγραμματίζονται και κτιριακές παρεμβάσεις στα νοσοκομεία, που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων  τον ενεργειακό εκσυγχρονισμό τους, τη διαχείριση των τοξικών αποβλήτων, αλλά και τον εκσυχρονισμό των χειρουργείων και μηχανημάτων.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας σε τηλεοπτική συνέντευξή του, οι πόροι θα εξασφαλιστούν είτε από χρήματα του Κράτους, είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είτε με δωρητές. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν άλλωστε επαφές με τους προέδρους των τμημάτων αρχιτεκτονικών και πολυτεχνικών σχολών.

Τις προσεχείς ημέρες εξάλλου προχωρούν οι διορισμοί των νέων διοικήσεων στα νοσοκομεία. Οι νέοι διοικητές θα περνούν από αξιολόγηση. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, όπως έχει ήδη νομοθετηθεί, ανά τρεις μήνες με βάση ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες, οι εκάστοτε διοικητές θα αξιολογούνται και ανάλογα με το αν κάνουν καλά ή όχι τη δουλειά τους, θα παραμένουν στη θέση τους ή θα απολύονται αυτοδικαίως χωρίς να αποζημιώνονται.

Προχωρά η ενίσχυση με προσωπικό
Παράλληλα προχωρά ο ανασχεδιασμός της λειτουργίας των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και η διασύνδεσή τους με το ΕΚΑΒ με στόχο την καλύτερη διαχείριση των περιστατικών που φτάνουν στα νοσοκομεία, ενόψει και της περιόδου έξαρσης της εποχικής γρίπης.

Συνολικά το ΕΣΥ αναμένεται να ενισχυθεί με 2.300 προσλήψεις που αφορούν σε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και παραϊατρικό προσωπικό.

Από αυτές, έχει ήδη ολοκληρωθεί η κατανομή 1.300 θέσεων λοιπού προσωπικού, που θα στελεχώσουν τα νοσοκομεία όλης της χώρας. Πρόκειται κυρίως για θέσεις νοσηλευτών, σε ποσοστό 45%, και ειδικότητες, όπως τραυματιοφορείς, προσωπικό ιατρικών εργαστηρίων, διοικητικό προσωπικό και άλλες. Οι θέσεις έχουν μοιραστεί ανάλογα με τις ανάγκες των νοσοκομείων στις επτά υγειονομικές Περιφέρειες και εξ αυτών οι 270 θέσεις κατανεμήθηκαν στην ΥΠΕ Αττικής.

Περισσότερες οι δαπάνες
Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, για το 2020 προβλέπεται για τα νοσοκομεία αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα ύψους 25 εκατ. ευρώ, που οφείλεται εν μέρει σε μεταβολή της κρατικής επιχορήγησης (φέτος υπήρξε και ενίσχυση με πόρους από το αποθεματικό) και εν μέρει στην αύξηση των δαπανών. Υπενθυμίζεται ότι (με πρώτο έτος εφαρμογής το 2019) έχει συνδεθεί πλέον το ύψος της οροφής της φαρμακευτικής δαπάνης μετά clawback & rebate με το ρυθμό μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ.

Τα έσοδα του ΕΣΥ για το 2020 εκτιμώνται σε 2,57 δισ. ευρώ. Τα 1,14 δισ. αφορούν σε μεταβίβαση από τον τακτικό Προϋπολογισμό.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com