Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Τα ορόσημα του Ιανουαρίου στις διαπραγματεύσεις για παροχές - πλεονάσματα

Η πρόθεση της Κυβέρνησης για επιπλέον επενδυτικά κονδύλια 5,1 δισ. ευρώ, αλλά και για πρόσθετη μείωση των φορολογικών βαρών με αρχή από την εισφορά αλληλεγγύης και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ (ενδεχομένως μεγαλύτερη του 8%) συνδέεται  με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και με την έκβαση των διαπραγματεύσεων οι οποίες ξεκινούν αμέσως μετά τις γιορτές. Ξεδιπλώνονται τον Ιανουάριο σε 4 επίπεδα μέσα από τα ραντεβού που έχουν ήδη ορισθεί με τους δανειστές.



Στις 9 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί η πρώτη για το 2020 σύνοδος του Euroworking Group. Η εν λόγω συνάντηση των εκπροσώπων των θεσμών και των ΥΠΟΙΚ των κρατών μελών αποτελεί μία αφορμή για την προώθηση των ελληνικών θέσεων εν όψει της καθόδου των θεσμών στην Αθήνα, αλλά και της "εντολής" που έχει δώσει το Eurogroup του Δεκεμβρίου για την εύρεση του μηχανισμού αλλαγής χρήσης των κερδών ομολόγων.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι συζητήσεις θα γίνουν στο περιθώριο της συνόδου καθώς θέμα "Ελλάδα" δεν υπάρχει επισήμως στην προσωρινή ατζέντα. Το ίδιο ισχύει και για το επόμενο "ραντεβού", για τη σύνοδο του Eurogroup που έχει οριστεί για τις 20 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι με βάση το επίσημο πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ε.Ε. η Ελλάδα υπάρχει ως ζήτημα μόνο στη Σύνοδο της 16ης Μαρτίου αναφορικά με την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης.  Όλα τα υπόλοιπα θέματα (π.χ. περί αλλαγής χρήσης  των κερδών ομολόγων), θα  συζητούνται έως ότου "ωριμάσουν" σε τεχνικό επίπεδο.  Ωστόσο, στόχος είναι να έρθουν και αυτά προς έγκριση στη σύνοδο του Μαρτίου.

Η διπλή κάθοδος
Η κυβέρνηση παράλληλα προσπαθεί να προωθήσει τα προαπαιτούμενα της εν λόγω αξιολόγησης καθώς ετοιμάζεται για μία διπλή κάθοδο των θεσμών στην Αθήνα. Τα μέτωπα συνδέονται κυρίως με "ουρές" του παρελθόντος. Κορυφαίο ζήτημα είναι η αλλαγή του πτωχευτικού δικαίου. Ειδική σημασία έχει και η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, η ολοκλήρωση της αποπληρωμής των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες καθώς και οι  αλλαγές σε δημόσιο και σε αγορές.

Η πρόοδος σε αυτά τα πεδία θα φανεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Θα αποτιμηθεί κατά την κάθοδο των Θεσμών στην Αθήνα η οποία θα γίνει σε δύο στάδια.

Στις 13-14 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η έλευση των τεχνικών κλιμακίων και μία εβδομάδα μετά, περί τις 20 Ιανουαρίου, σχεδιάζεται να λάβει χώρα και η κάθοδος των επικεφαλής τον θεσμών.

Οι τεχνικές συζητήσεις για το μηχανισμό με τον οποίο θα γίνει η αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων ούτως ώστε να τροφοδοτούν επενδύσεις (αντί για τη μείωση του χρέους) θα διενεργείται παράλληλα. Στόχος  είναι, με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, στο τέλος Φεβρουαρίου να κοινοποιηθεί η έκθεση της Κομισιόν για την Πέμπτη αξιολόγηση και στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου να γίνει και η πολιτική επικύρωσή.

Αμέσως μετά ξεκίνα η μάχη για την επόμενη αξιολόγηση η οποία συνδέεται και με το επόμενο πακέτο "δόσεων", αλλά και με το ελληνικό αίτημα περί μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων το οποίο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσδιόρισε χρονικά χθες σε συνέντευξή του για το πρώτο εξάμηνο το 2020.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com