Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

«Έξυπνο» γάντι για χειρισμό drones και ρομπότ από αστροναύτες

Σπουδαστές του NTNU (Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας) ανέπτυξαν ένα «έξυπνο» γάντι για αστροναύτες, που μπορεί να χρησιμοποιείται κατά την εξερεύνηση άλλων πλανητών- και συνεργάτες στη NASA πραγματοποίησαν πρόσφατα επιτυχείς δοκιμές στο ερευνητικό σταθμό Haughton Mars Project.



Όπως αναφέρει το Norwegian SciTech News, η startup Ntention, με «ρίζες» από το NTNU, ανέπτυξε το σχέδιο και την τεχνολογία πίσω από το «έξυπνο» γάντι, το οποίο χαρακτηρίζεται ως δυνάμει ριζοσπαστικό όσον αφορά σε μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές σε Σελήνη, Άρη και αλλού- σημειώνεται πως ενδέχεται οι αστροναύτες της NASA που θα πάνε στη Σελήνη στο πλαίσιο του προγράμματος «Άρτεμις» ενδέχεται να διαθέτουν νορβηγικής τεχνολογίας γάντια της Ntention.

Η τεχνολογία που ενσωματώνει το γάντι επιτρέπει την επικοινωνία με μηχανές μέσω του σώματος- πρακτικά, τον χειρισμό drones και ρομπότ με απλές κινήσεις των χεριών.

Το Haughton Mars Project της NASA, στη νήσο Ντέβον στην Αρκτική, πρόσφατα πραγματοποίησε επιτυχείς δοκιμές των γαντιών. Το συγκεκριμένο μέρος έχει χαρακτηριστεί ως «ο Άρης στη Γη» εξαιτίας του αφιλόξενου κλίματος και των συνθηκών του.

Γενικότερα μιλώντας, οι διαστημικές στολές δεν παρέχουν και πολλή ευελιξία, κάτι που δυσχεραίνει διαδικασίες όπως ο έλεγχος ρομπότ και η λήψη δειγμάτων. Ωστόσο, το «Astronaut Smart Glove» επιδιώκει να το αλλάξει αυτό, χρησιμοποιώντας ένα microcontroller που «διαβάζει» διαφορετικούς αισθητήρες. Οι αισθητήρες αυτοί «πιάνουν» ακόμη και ανεπαίσθητες κινήσεις του χεριού και των δακτύλων, και τις μεταδίδουν ασύρματα σε φορητές συσκευές που ελέγχουν το drone ή κάποιο άλλο ρομπότ.

Αστροναύτες στη Σελήνη ή στον Άρη θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν drones για σκοπούς χαρτογράφησης, συλλογής δειγμάτων ή αποστολές έρευνας και διάσωσης. Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν πώς ένας αστροναύτης σε διαστημική στολή μπορεί να κάνει εύκολα διάφορες εργασίες, χρησιμοποιώντας το «έξυπνο» γάντι και ένα AR (Augmented Reality) interface.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com