Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Ρύθμιση χρεών: Τελευταίες πινελιές στην πλατφόρμα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να τεθεί σε πλήρη λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για υπαγωγή στη νέα πάγια ρύθμιση των 24 έως και 48 δόσεων.



Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών γίνονται οι τελευταίες «προσημειώσεις», ώστε η νέα πλατφόρμα να κάνει «πρεμιέρα» στις αρχές Φεβρουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι υπόχρεοι μπορούν και σήμερα να υπαχθούν στη ρύθμιση που «τρέχει» ακόμη των 12 έως 24 δόσεων και μόλις τεθεί σε εφαρμογή η νέα πάγια, όπως ανέφερε άλλωστε χθες και ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, Απ. Βεσυρόπουλος, κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, να «μεταπηδήσουν» σε αυτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα εκδοθεί και η σχετική υπουργική απόφαση που θα ορίζει όλες τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία εφαρμογής της ευνοϊκότερης πάγιας ρύθμισης, που θα δώσει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες και μικρότερες μηνιαίες δόσεις.

Μπορούν να ενταχθούν όλα τα χρέη προς την εφορία

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη νέα πάγια ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όλα τα χρέη προς την εφορία που θα βεβαιώνονται μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα τεθούν σε ισχύ οι διατάξεις για τη νέα πάγια ρύθμιση, είτε γίνουν ληξιπρόθεσμα είτε όχι.
Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι στη ρύθμιση εντάσσονται και οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα έχουν αφήσει αρρύθμιστα.

Οι εν λόγω οφειλέτες θα μπορούν να καταβάλουν τα χρέη τους σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις εάν αυτά προέρχονται από φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, ή άλλους τακτικά επιβαλλόμενους φόρους, ή μέχρι και 48 μηνιαίες δόσεις αν τα εν λόγω χρέη προέρχονται από φόρους κληρονομιάς ή από φορολογικά ή τελωνειακά πρόστιμα ή από πρόστιμα της τροχαίας, του δήμου ή της πολεοδομίας τα οποία μεταφέρθηκαν και βεβαιώθηκαν στις ΔΟΥ ή από άλλες έκτακτες αιτίες.

ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και τέλη υπέρ Δημοσίου

Επίσης, στη νέα πάγια ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και οι φορολογούμενοι οι οποίοι χρωστούν φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και άλλους φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου που βεβαιώθηκαν στα ονόματά τους εντός του 2019 αλλά δεν είχαν εντάξει τις συγκεκριμένες οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Έτσι και οι οφειλέτες αυτοί θα μπορούν να ρυθμίσουν τις συγκεκριμένες οφειλές σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις με τους όρους και τις προϋποθέσεις της νέας πάγιας ρύθμισης.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία οι ανωτέρω οφειλές θα μπορούν να ρυθμιστούν ως εξής:
* Σε 2 έως 24 μηνιαίες δόσεις.
* Σε 2 έως 48 μηνιαίες δόσεις, εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται από φόρο κληρονομιών, από φορολογικό και τελωνειακό έλεγχο, καθώς και για μη φορολογικές και τελωνειακές οφειλές.
* Ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης έχουν οριστεί τα 30 ευρώ.
* Ο ακριβής αριθμός των δόσεων για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως και 48 δόσεις θα καθορίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση, λαμβανομένων υπ’ όψιν εισοδηματικών κριτηρίων.
* Η πρώτη δόση της ρύθμισης πρέπει να καταβάλλεται μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες από την ημέρα υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση, οι δε επόμενες δόσεις την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.
* Η καθυστέρηση πληρωμής μίας δόσης θα έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση αυτής με προσαύξηση 15%. Η δόση αυτή με την αναλογούσα προσαύξηση πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.

Στα 105,427 δισ. τα χρέη προς την εφορία

Με βάση και τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», τα συνολικά χρέη προς την εφορία ανήλθαν τον Νοέμβριο στα 105,427 δισ. ευρώ από 104,862 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Τον συγκεκριμένο μήνα πάντως το ποσό των χρεώσεων που χαρακτηρίζεται ως ανεπίδεκτο είσπραξης αυξήθηκε από τα 19,216 δισ. ευρώ στα 20,154 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο χρέος να εμφανίζεται μειωμένο από τα 85,646 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, στα 85,272 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τις εισπράξεις από τα χρέη που είχαν συσσωρευτεί έως 31 Δεκεμβρίου 2018 έφτασαν στα 2,634 δισ. ευρώ, ενώ από τα χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέσα στο 2019 μέχρι και τον Νοέμβριο -ήταν περίπου 6,467 δισ. ευρώ- έχουν συγκεντρωθεί 2,084 δισ. ευρώ.

Το σίγουρο είναι ότι οι οφειλέτες του Δημοσίου δεν μειώνονται, αφού στην εφορία χρωστούν 4,2 εκατ. φορολογούμενοι, εκ των οποίων μόνο 1,821 εκατ. χρωστούν πάνω από 500 ευρώ.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι οι φορολογούμενοι που βρίσκονται υπό τη δαμόκλειο σπάθη κατασχέσεων και πλειστηριασμών ήταν τον εν λόγω μήνα 1.821.683 από 1.793.173 τον ακριβώς προηγούμενο μήνα, με τον συνολικό αριθμό των υπόχρεων που χρωστούν στην εφορία να ανέρχεται σε 4.239.724.

Οι οφειλέτες φυσικά που δεν θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, ή οι παλαιοί που δεν εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα που τους δίνεται, θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με τις συνέπειες του νόμου.

Ειδικότερα, οι εν λόγω φορολογούμενοι θα βρεθούν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ και αντιμετωπίζουν άμεσα τον κίνδυνο των μέτρων που προβλέπονται στο άρθρο 9 του ΚΕΔΕ, τα οποία είναι:

α) κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου,
β) κατάσχεση ακινήτων.
Εκτός των ανωτέρω είναι δυνατή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η λήψη σε βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου διοικητικών, ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com