Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Μειώσεις φόρων στον προϋπολογισμό 2021

Στον προϋπολογισμό του 2021 θα περιληφθούν, υπό προϋποθέσεις, οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που προγραμματίζει η κυβέρνηση. 




Το εύρος αλλά και το είδος των φορολογικών ελαφρύνσεων θα εξαρτηθεί στο μέγιστο βαθμό από την πορεία της οικονομίας τους επόμενους μήνες, δηλαδή από το μέγεθος της ύφεσης. Το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο οικοδομεί τον σχεδιασμό του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι η ύφεση στην οικονομία να μην ξεπεράσει το 5% και να μην επαναληφθεί το φθινόπωρο και τον χειμώνα το lockdown. Αυτό θα επιτρέψει στην οικονομία την ταχύτατη  ανάκαμψή της το 2021 με ρυθμό πάνω από 5%.

Οι μειώσεις φόρων που περιλαμβάνει το πακέτο ελαφρύνσεων της κυβέρνησης για το 2021 και σχεδιάζεται να περιληφθούν στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον ερχόμενο Οκτώβριο είναι:

-Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Η εισφορά επιβάλλεται σε εισοδήματα φυσικών προσώπων αθροίσματος άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές που φθάνουν ακόμη και το 10%. Στόχος είναι η εισφορά σταδιακά να καταργηθεί πλήρως.

-Η μείωση του τέλους επιτηδεύματος. Και σε αυτόν τον φόρο ο σχεδιασμός προβλέπει την πλήρη κατάργησή του.

-Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι με την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα πρόκειται να δημιουργηθεί δημοσιονομικός  χώρος ο οποίος θα διατεθεί για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Θα πρόκειται για τη δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ που μεσοσταθμικά θα φτάσει στο 8% προκειμένου σε συνδυασμό με τη μείωση 22% που ήδη έχει πραγματοποιηθεί να εκπληρωθεί η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση 30%.

-Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ο σχεδιασμός προβλέπει συνολική μείωση 4 εκατοστιαίων μονάδων προκειμένου η ασφαλιστική εισφορά των μισθωτών πλήρους απασχόλησης να περιοριστεί το 15%. Η παρέμβαση στις ασφαλιστικές εισφορές περιλαμβάνει και τη μείωση του ανώτατου ορίου αποδοχών για τον υπολογισμό τους. Το μέτρο στοχεύει στο να κάνει πιο ελκυστικές για τις επιχειρήσεις τις προσλήψεις εργαζομένων με υψηλή προστιθέμενη αξία.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com