Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Τα μικρο-δάνεια των 25.000 ευρώ ψηφίζει η Βουλή

Έκθεση για την πορεία των μικροχρηματοδοτήσεων θα καταρτίζουν και θα υποβάλλουν στη Βουλή ανά διετία, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε η εθνική αντιπροσωπεία να έχει τη δυνατότητα υποβολής προτάσεων και συνεχών βελτιώσεων του θεσμού.



Το νομοσχέδιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις μέχρι 25.000 ευρώ πρόκειται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα. Η μέχρι στιγμής συζήτηση για την επεξεργασία του νόμου στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής έχει καταδείξει το γενικό ενδιαφέρον πολιτικών και κοινωνικών φορέων για τη δημιουργία του νέου θεσμού που προβάλλει ως κοινωνική απαίτηση, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες.

"Έπειτα από δύο απανωτές κρίσεις που έπληξαν τον Έλληνα πολίτη έχει γίνει απαραίτητη η παροχή μεγαλύτερης ρευστότητας σε όλους αυτούς που διαφορετικά θα μείνουν εκτός. Σε όλες αυτές τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας, οι οποίες θέλουν να ξεκινήσουν έστω και μια μικρή επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως ο φοιτητής που τελειώνει το πανεπιστήμιο, η γυναίκα που θέλει να ξαναμπεί στην αγορά εργασίας", ανέφερε χθες στη Βουλή ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γιώργος Ζαββός. Όπως είπε, το νομοσχέδιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις είναι ένα καινοτόμο και ρηξικέλευθο νομοθέτημα, με την ιδιομορφία ότι δίνονται μη τραπεζικές χρηματοδοτήσεις (πράγμα που σημαίνει ότι δεν απαιτούνται εμπράγματες εξασφαλίσεις) σε πολίτες για να ξεκινήσουν μια νέα δουλειά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Σημειώνεται ότι οι μικροχρηματοδοτήσεις συνιστούν κοινωνική, αλλά όχι επιδοματική πολιτική, ενώ στοχεύουν επίσης στην πάταξη της παραοικονομίας και της τοκογλυφίας.

Κομβικός ο ρόλος της ΤτΕ για τη θωράκιση του θεσμού
Στο πλαίσιο της θωράκισης του νέου θεσμού με ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια, με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο νομοσχέδιο ρυθμίζεται διεξοδικότερα η αξιολόγηση της απόκτησης ειδικής συμμετοχής, στο πλαίσιο του ελέγχου καταλληλότητας των μετόχων ή των προσώπων που θα συστήνουν μία εταιρεία μικροχρηματοδοτήσεων. Σημειώνεται ότι το απαιτούμενο κεφάλαιο για τη σύσταση ιδρύματος μικροχρηματοδότησης ορίστηκε στις 250.000 από 400.000 ευρώ, ενώ τα ιδρύματα αυτά, πέραν του δανεισμού, θα πρέπει να δρουν και συμβουλευτικά για τον πολίτη που θα λαμβάνει το δάνειο (π.χ. κατάρτιση business plan) .

Η τροπολογία που κατατέθηκε χθες προβλέπει, ειδικότερα, ότι κάθε νομικό ή φυσικό πρόσωπο που μεμονωμένα ή από κοινού με άλλα πρόσωπα έχει αποφασίσει ή να αποκτήσει (άμεσα ή έμμεσα) ή να αυξήσει (άμεσα ή έμμεσα) ειδική συμμετοχή σε ίδρυμα μικροχρηματοδοτήσεων, ούτως ώστε η αναλογία των δικαιωμάτων ψήφου ή των μεριδίων κεφαλαίου που κατέχει να υπερβαίνει τα όρια του 20%, του 1/3 ή του 50% ή το ίδρυμα μικροχρηματοδοτήσεων να καθίσταται θυγατρική του επιχείρηση, θα πρέπει να το γνωστοποιεί στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η ΤτΕ θα αξιολογεί την προτεινόμενη ειδική συμμετοχή εντός 30 ημερών, λαμβάνοντας υπόψη τη σωρευτική συνδρομή κριτηρίων που αφορούν α) στη φήμη και την οικονομική ευρωστία του αιτούντος την ειδική συμμετοχή, β) στη φήμη, γνώση και εμπειρία των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος μικροπιστώσεων, γ) στην ικανότητα του ιδρύματος να συνεχίσει να συμμορφώνεται στις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας, και δ) στη διασφάλιση ότι με την προτεινόμενη ειδική συμμετοχή δεν διαπράττεται ούτε έχει διαπραχθεί νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή χρηματοδότηση τρομοκρατίας.

Ο ρόλος της ΤτΕ είναι κομβικός για τη λειτουργία του θεσμού των μικροχρηματοδοτήσεων, καθώς διασφαλίζει την εποπτεία του τόσο από πλευράς fit & proper των προσώπων που θα εμπλέκονται με τις εταιρείες μικροχρηματοδοτήσεων, όσο και από πλευράς εφαρμογής των κανόνων για το ξέπλυμα χρήματος.

Σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο τροποποιήθηκε η ρύθμιση της εταιρικής μορφής των ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων, και δόθηκε η δυνατότητα τα ιδρύματα αυτά να μπορούν να συσταθούν και με τη μορφή κεφαλαιουχικής ή και αστικής εταιρείας, έτσι ώστε περισσότερα ιδρύματα να μπορούν να συμμετάσχουν. Επίσης ένα σημείο που διευκρινίστηκε χθες το νομοσχέδιο είναι η προσθήκη στους δικαιούχους που μπορούν να λάβουν μικροχρηματοδότηση, των φορέων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας του νόμου 4330/2016.

Τέλος, όσον αφορά το επιτόκιο με το οποίο θα δίνονται οι μικροχρηματοδοτήσεις, αναζητούνται ευέλικτοι και αποτελεσματικοί τρόποι προσδιορισμού του, καθώς όπως είπε ο Υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός, "δεν είναι κάτι το εύκολο να γίνει παρέμβαση στην ιδιωτική οικονομία γιατί από τη στιγμή που δίνεται ένα πλαφόν όλοι προσεγγίζουν τα επιτόκιά τους σε αυτό το πλαφόν γρήγορα".

 
website counter
friend finderplentyoffish.com