Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

"Στοίχημα" η συγκράτηση της ανεργίας έως 31 Ιουλίου

Στην κρισιμότερη φάση έχει εισέλθει η κυβερνητική "επιχείρηση” ανάσχεσης του κύματος ανεργίας που απειλεί να κατακλύσει την αγορά εργασίας λόγω του κορονοϊού.



Το διάστημα από τα τέλη του τρέχοντος μηνός έως και τα τέλη του επόμενου αναμένεται να είναι εκείνο που θα δείξει αν θα επιβεβαιωθεί το πιο "αισιοδόξο” ή το πιο απαισιόδοξο σενάριο.

Από την περασμένη Δευτέρα έχει τεθεί σε ισχύ ο νέος μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης μέσω επιδότησης μισθών και εισφορών ("Συνεργασία”), ενώ προβλέπεται και για τον τρέχοντα μήνα η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας στους πληττόμενους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Ειδικά, στους πληττόμενους κλάδους του τουρισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών και του πολιτισμού δίνεται δυνατότητα αναστολής συμβάσεων και τον Ιούλιο. Όσοι, στους παραπάνω κλάδους, βγουν σε αναστολή τον Ιούλιο (μαζί και οι συνάδελφοί τους στις ίδιες επιχειρήσεις), δεν θα μπορούν να απολυθούν έως 30 Αυγούστου. Δυνατότητα αναστολής συμβάσεων όχι μόνο για τον Ιούνιο-Ιούλιο αλλά και τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο έχουν οι εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις, είτε επαναλειτουργήσουν, είτε όχι.

Παράλληλα, 526.000 εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή τον περασμένο Μάιο σε ένα ευρύ φάσμα πληττόμενων επιχειρήσεων, είναι προστατευμένοι από την απόλυση έως 15 Ιουλίου. Εκτός, όμως, από αυτούς, απαγορεύεται να απολυθούν έως τις 15 Ιουλίου και οι συναδελφοι τους που επανήλθαν στη δουλειά τον ίδιο μήνα.

Με βάση εκτιμήσεις αρμοδίων στελεχών, το πλήθος των εργαζομένων που απαγορεύεται να απολυθούν έως τα μέσα Ιουλίου αγγίζει το 1 εκατομμύριο (δηλαδή οι υπό αναστολή του Μαΐου μαζί και οι συνάδελφοί τους στις ίδιες επιχειρήσεις που επέστρεψαν στην εργασία τους).

Παράλληλα, όσοι εργαζόμενοι ενταχθούν στη "Συνεργασία” απαγορεύεται διά νόμου να απολυθούν για όσο διάστημα είναι ενταγμένοι στον εν λόγω μηχανισμό.

Το ανώτατο χρονικό όριο ισχύος της επιδότησης φτάνει έως τις 15 Οκτωβρίου, με εξαίρεση τις αερομεταφορές, όπου η ισχύς της "Συνεργασίας” μπορεί να φτάσει έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Έτσι όποιος εργαζόμενος ενταχθεί στη "Συνεργασία” π.χ. για το διάστημα μεταξύ 15 Ιουνίου-15 Οκτωβρίου, θα απαγορεύεται να χάσει τη δουλειά του. Δεν είναι προστατευμένοι από την απόλυση οι εργαζόμενοι μίας επιχείρησης που δεν ενταχθούν στη "Συνεργασία”. Η κυβέρνηση έχει εγγράψει κονδύλι πάνω από 1 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου.

Αρμόδια στελέχη αναφέρουν πως αυτό θα μπορούσε να "καλύψει” έως 700.000 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, υποστηρίζοντας την παραμονή τους στη δουλειά τουλάχιστον έως τον ερχόμενο Οκτώβριο, οπότε λήγει η ισχύς του εν λόγω προγράμματος.

Η δυναμική της "Συνεργασίας” ενδεχομένως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να ξεδιπλωθεί σε ευρύτερους τομείς της οικονομίας, πέραν της βιομηχανίας, μετά τον Ιούλιο, οπότε παύει να ισχύει η δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας στην εστίαση.

Ερώτημα αποτελεί κατά πόσο θα είναι "διεσδυτική” τον κλάδο του εμπορίου,ο οποίος κυριαρχείται από πολύ μικρές επιχειρήσεις, τονίζουν κύκλοι της αγοράς.

Όσον αφορά τους πληττόμενους κλάδους των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, θα μπορούν διατηρήσουν σε αναστολή έως και το 100% του προσωπικού τους.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com